(ФОТО) Медвед улетео и направио хаос у Мујином воћњаку у селу код Пријепоља: Шумска звер домаћину обрала све зреле шљиве што су родиле и поломила стабла

ПРИЈЕПОЉЕ: Пољопривредник Мујо Карахоџић из Хисарџика, села близу Пријепоља доживело је неочекивану невољу када је медвед упао у воћњак и потпуно уништио шљиве, остављајући воћњак у хаосу и са озбиљним губицима.
m
Фото: РИНА

Инцидент се догодио у ноћним сатима када је медвед ушао у воћњак који је био пун зрелих шљива. Упркос томе што се башта, са око 200 стабала налазила на свега стотинак метара од породичне куће Карахоџића у којој је Мујо мирно спавао са својом породицом, предаотор или више њих су се сладили и овогодишњи род обрали. Мујо каже да није чуо буку, а када се пробудио затекао је поломљене и разбацане шљиве које је звер оставила за собом.

– Воћњак је претрпео значајне губитке, стабла су поломлљена, ово је катастрофа за нас. Годинама смо улагали труд и радили на одржавању овог воћњака, а сада је готово уништен. Прошле године на овој башти убрали смо преко 2,5 тона шљива, рекао је за РИНУ Мујо.

Фото: РИНА

Медведи су заштићена врста у Србији, и стварање равнотеже између заштите дивљих животиња и интереса локалних становника представља изазов за заједницу. Мујо наводи да је штету пријавио надлежнима у локалној самоуправи, те да очекује помоћ од њих.

Овај инцидент подсећа на потребу за даљим истраживањима и развојем мера заштите како би се спречили сукоби између дивљих животиња и људи. У међувремену, Мују остаје да се суоче с тешким последицама и нади у брз опоравак свог воћњака.

Иначе, овогодишњи род воћа у пријепољском крају прилично је лош због неповољних услова који су владали током пролећа у време цветања, па су ретке баште и воћњаци у којима је било рода.

(РИНА)

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести