(ФОТО) Суперћелијска олуја изазвала хаос ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ Зрењанинци тврде: Деловало је ЗАСТРАШУЈУЋЕ

Данас је Србија била на удару снажних грмљавинских олуја праћених пљусковима, а у појединим деловима земље забележене су и олује праћене градом.
t
Фото: pixabay.com

Шире подручје Пожеге и Чачка било је погођено олујом праћеном градом, док се у току послеподнева нова серија грмљавинских олуја премештала преко Војводине.

Посебну пажњу привукла је суперћелијска олуја која се формирала у југозападној висинској струји и премештала се са подручја Бачке ка Банату.

Након 15 часова, на подручју Зрењанина забележен је торнадо у склопу поменуте суперћелијске олује.

Срећом, реч је о слабом вртлогу, а према информацијама са Инстаграм странице "hailz_srbija", ниске базе облака и велика влага испод базе облака омогућиле су ову појаву након краћег загревања у том региону.

Потврду о торнадо вртлогу дала је и радарски снимак. Засад нема информација о евентуалним последицама ове појаве, али је свакако реч о ретком догађају за ово подручје.

 

Да подсетимо, недалеко од мађарског града Сомбатхеља, на западу Мађарске, пре три дана забележен је нови торнадо након суперћелијске олује која је дошла из Аустрије. Ово је други торнадо забележен у овој области, након првог који је погодио град Ракоцифалфи.

Дневник/Република

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести