Гимназијалци из Старе Пазове први на такмичењу „ФИМЕК награђује знање"

На Факултету за економију и инжењерски менаџмент (ФИМЕК) јуче је одржано велико финале такмичења за све матуранте Војводине „ФИМЕК награђује знање“ традиционално.
FIMEK
Фото: Гимназија „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове

Од 45 пријављених школа из 21 града Војводине у финалу су нашле четири које су показале као најбоље. Прво место на такмичењу освојила је екипа Гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове. Три члана овог најбољег тима: Невена Бурсаћ, Игор Миросављевић и Дејан Станчевић освојила су бесплатно студирање и путовање у неки од европских градова по избору.

На друго место пласирали су се такмичари Техничке школе „9. мај“ из Бачке Паланке, трће место припало је Средњој економској школи из Сомбора, док је тим Гиманзије „20. октобар“ из Бачке Паланке завршио на четвртом месту. Сви учесници финала су освојили низ лепих и корисних награда.

Подижемо праг знања, и то може бити наш бренд у будућности", каже декан ФИМЕК-а проф. др Драган Солеша

Као и претходиних осам, и овог пута такмичење је било врхунски организовано. Било је ту пуно енергије и знања. Приказаним знањем веома смо задовољни, а сваке године подижемо критеријуме - све су тежи тестови, не само из опште културе, већ и из природних наука. Подижемо праг знања, тако да се сутра нећемо срамотити, да конкуришемо и на неким озбиљнијим такмичењима и на међународном нивоу. И то може бити наш бренд у будућности. По такмичењу „Фимек награђује знање“ већ смо препознатљиви младим људима као и широј зајeдници, јер показујемо да има неко ко цени знање. Прилика је то да се дође и до вредних награда као што су бесплатна школовања и то за све четрири факултетске године. Овај факултет својим студијским програмима омогућава широк спектар занимања, 14 студијских програма на три нивоа студија. Сви су акредитовани, на основним, мастер и докторским студијама. У припреми су и докторске студије и из области рачунарстава и информатике", рекао је декан ФИМЕК-а проф. др Драган Солеша.

Такмичење „ФИМЕК награђује знање“ које је замишљено као афирмација размене знања, доброг дружења, повезивања средњих школа, као и градова из којих матуранти долазе, почело је 24. јануара ове. године у просторијама Факултета за економију и инжењерски менаyмент у Новом Саду. Матуранти из војвођанских школа имају прилику да покажу знање и кроз забаву, јачају како такмичарски, тако и тимски дух, креативност, иновативност, критички став и иницијативност. Како кажу организатори, њихова мисија да матуранти, као будући академски грађани, покажу знање и пре него што добију индексе и да за то буду награђени.

Од 45 школа, колико је учествовало у квалификацијама, у полуфинале се пласирало 9 екипа. Да су матуранти ове године били веома добро припремљени показало се и по томе што је резултат неколико пута био изједначен између две, па чак и три школе.

„Наша екипа је у финале дошла захаваљујући најбољем видеу који смо направили на тему лидерства. На овом такмичењу имамо прилику да видимо шта знамо, а шта не и у којим областима треба да се потрудимо да се поправимо", каже матурант Средње економске школе из Сомбора Александар Убовић.

Финалисти показали и предузетничке вештине и компетенције

У финалу, такмичари су поред знања из опште културе и информисаности, показали и предузетничке вештине и компетенције, решавањем задатог пословног проблема. Поред тога, мр Здравко Живковић је такмичарима задао додатни задатак, решавање слагалице „Дорис” коју је престижни амерички часопис “Гејмс” прогласио за најбољу слагалицу за рекреативну математику и логичке игре и ушла је у антологију најбољих мозгалица свих времена по препоруци америчке Фондације Г4Г.

„Нисмо очекивали да ћемо доћи до финала и ово је леп успех. Од почетка смо се трудили да освојимо што боље место. Доста смо учили за прописане области, а ту је сад и слагалица као нешто ново. Ово такмичење за нас учеснике представља ново искуство, ту су и нова познанства с вршњацима, али смо и од студената чули доста тога о овом факултету. Стекли смо нека нова знања", каже матуранткиња Зорана Чолаковић из Техничке школе “9. мај” из Бачке Паланке.

В. Црњански

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести