Гојковић: Неспоразум око кућних тестова, не користите их сами

Члан Кризног штаба за борбу против короне, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је да је дошло до неспоразума око тзв. кућних тетова на ковид-19. односно да грађани не треба да их сами користе.
Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. Zoran Gojković Foto: Tanjug/video
Фото: Покрајински секретар за здравство проф. Зоран Гојковић Фото: Танјуг/видео

„Реч је о квалитетним тестовима, али никако не требате да их сами користите. Наиме, неопходно је да тај тест спроведе обучено медицинско лице. У супротном, неправилном применом, односно неправилним узимањем узорка, може да се добије лажно позитиван или лажно позитиван резултат“, рекао је Гојковић.

Додаје да, уколико тест не уради медицинско лице, може да дође до самоповређивања лица које ради тест, а тиме бисмо направили већи проблем.

Подесетимо, кућни тестови на коронавирус се од јуче могу купити у апотекама.

Директорка Апотеке “Београд” Јасминка Бјелетић рекла је за Танјуг да су у питању тестови који детектују коронавирус по истом принципу као ПЦР, да су једноставни за употребу, али да би требало да их примени здравствени радник.

Она је навела да тест кошта 1.296 динара и да ће, уколико буде потребе, бити набављене и додатне количине.

Бјелетић је објаснила да се особи са симптомима инфекције узима брис из носа штапићем, који треба да се задржи одређено време да би прихватио антигене, и да се затим убацује у бочицу са течношћу за детекцију. После тога штапић се преноси на плочицу, а ако се појаве две цртице, резултат је позитиван.

Бјелетић каже да је поузданост теста око 98 одсто и да резулатат не може да буде лажно позитиван, али може да буде лажно негативан ако, како је објаснила, штапићем није узето довољно материјала за тест, односно ако је прерано извучен из носа.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести