Гојковић: Зауздавање епидемије зависи искључиво од грађана

НОВИ САД: Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је да ће Кризни штаб нове мере за спречавање ширења корона вируса разматрати после састанка председника Александра Вучића с директорима свих ковид болница у Београду, који ће бити одржан данас.
Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. Zoran Gojković Foto: Tanjug/video
Фото: Покрајински секретар за здравство проф. Зоран Гојковић Фото: Танјуг/видео

Не желимо слике из Европе, где се чак и уз полицијски час, ситуација полако отима контроли, додаје Гојковић за РТС.

Он је навео да Кризни штаб не доноси одлуке због нечијег хира већ на основу епидемијске ситуације.

Свако треба да погледа у себе, јер епидемијска ситуација зависи само од грађана и колико се они придржавају мера, истиче Гојковић и додаје да сваки заражени може да пренесе инфекцију на две до три особе.

Поред Београда, који је највеће жариште у Србији, и у Војводини расте број инифицираних - у последња 24 часа регистровано је преко 130 заражених, што је за једну трећину више у односу на претходни дан. Највише инфицираних је Новом Саду – 73, за којим следе Зрењанин и Панчево, док се у Клиничком центру Војводине лечи 30 пацијената и нико од њих није прикључен на респиратор.

Гојковић упозорава да епидемијска ситуација у Србији из неповољне прелази у изузетно неповољну.

Иако се болнице се пуне споријим темпом него у претходном периоду, треба да будемо озбиљно забринути, каже Гојковић за РТС и додао да је ситуација у окружењу и Европи потпуно ван контроле.

Гојковић наводи да вирус улази у период који му омогућава да се брже шири.

Он истиче да највише заражених долази с кућних прослава.

Очекује се даљи експоненцијални раст, а то може ићи у недолгед, ако се не заустави. Још није почела сезона грипа, а кад се то деси, створиће велике муке здравственом систему, упозорава Гојковић и додаје да нема толико регистровано заражених из радног колектива и већег преноса на радном месту.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести