Грађани Србије у пандемији нису заборавили на солидарност

БЕОГРАД: Грађани Србије који су до сада пребродили разне кризе, и у пандемији ковид-19 нису заборавили на међусобну солидарност и подршку, поручили су учесници конференције "Солидарност као одговор на кризу изазвану пандемијом".
d
Фото: Tanjug

Помоћница министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Зекавица истакла је да је институционални систем у Србији на време препознао осетљиве групе којима је током пандемије подршка посебно важна.

Зекавица је рекла да су корисници установа социјалне заштите први били заштићени увођењем епидемиолошких мера и организованом имунизацијом, али су, додаје, поднели и посебну жртву због социјалне изолације.

Систем социјалне заштите је још једном положио тест у социјалној заштити својих корисника, истакла је Зекавица, и рекла да се приликом сваког освртања на оно што је до сада урађено, освести још неки вид помоћи и подршке који је могуће унапредити.

Помоћница министарке је додала да је пожртвован рад запослених у установама из овог сектора потврдио да је солидарност један од темеља система социјалне заштите.

Запослени су у други план ставили своје личне потребе и потребе својих породица, и недељама, а некад и месецима, боравили у карантинским условима, како би смањили могућност заражавања, рекла је Зекавица.

Министарство је, према њеним речима, током кризе радило и на развијању дигиталних вештина и приступачности новим начинима комуникације у смештајима за стара лица, али се, додаје Зекавица, водило рачуна и о запосленим родитељима који, због онлајн наставе, нису имали коме да повере децу на бригу и чување.

Резултати су сасвим задовољавајући и они увек могу бити бољи, закључила је она.

Фондација Ана и Владе Дивац је од почетка пандемије активна на пружању помоћи најугроженијим грађанима.

Оснивач Фондације, Ана Дивац, поручила је да је здравствена криза отворила нову шансу да се људи, у ситуацији када је друштво веома поларизовано, поново повежу кроз међусобну солидарност и помоћ.

Ковид је оголио живот какав у ствари јесте. Колико год да имамо илузију да имамо контролу, сигуран посао, здравље, породицу - то је само илузија. Све може да се изгуби у једној секунди, рекла је Дивац.

Она је поручила да сви тренутну кризу могу посматрати и као проблем, али и као могућност.

Најбољи савет који сам добила од почетка пандемије је да развијемо што више флексибилности у животу, коју иначе треба да имамо, и да знамо да се добро прилагођавамо и будемо солидарни једни у односу на друге, навела је она.

Иако се ситуација од почетка пандемије мења свакодневно, Дивац сматра да је криза у Србији вођена веома добро.

Она је истакла да су људи често критични према одлукама одговорних у тој здравственој кризи, а да, како је рекла, немају свест о изазовима с којима се суочавају државе у свету.

Дивац је додала да уместо негативних вести, које се, сматра, "боље продају и више привлаче пажњу", медији треба да говоре и о добрим стварима које су урађене, како би се грађани осећали сигурно у својој земљи.

Видео о активностима Фондације који је приказан на данашњој конференцији, показао је активности и иницијативе које је Фондација подржала од почетка пандемије.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести