Греши бирократија, паори на штети

Газдинство Драгомира и Бојане Момић из села Сигета на северу Баната живело је од обраде 20 јутара земље и сточарства, а за мирну старост ти угледни домаћини су стекли пензију.
с
Фото: Dnevnik.rs

Тако им поштар уредно доноси суму већу од минималне, коју прима највећи број времешних пољопривредника.

Момићи су се својевремено одлучили да уплаћују допринос на основицу већу од најниже, уверени у то да ћа тако под старе дане добијати и веће пензије. Међутим, када су најзад остварили право на њу, изненадили су се што је износ на чеку ипак био паорски минималац. Нису се помирили с решењем добијеним 2000. године из Републичког фонда ПИО, већ су се жалили и судски доказали да је бирократија погрешила те да им припада више новца. 

– За злу не требало, срећом, чувамо сву документацију, па и гомиле признаница о уплати осигурања за 21 годину, од чега је већина на већу основицу. Зато је Окружни суд у Зрењанину одлучио у нашу корист те да нам се, уместо тада минималне паорске пензије од око 2.600 динара, исплаћују већи износи – објашњава Драгомир Момић.

На основу пресуде из 2003. њему је тада одређено око 6.000, док је Бојанин чек увећан на око 4.000 динара месечно.

– Фонд за пензијско и инвалидско осигурање земљорадника је баш у то време био у великој кризи, али томе нисмо ми били криви. Поштено смо плаћали доприносе када је требало, све док нисмо стекли право на старосну пензију. Из листа „Пољопривредник”, који нам редовно стиже од 1960, обавестили смо се о могућностима пензијског осигурања па помислили да је добро да се осигурамо за старе дане. У новокнежевачкој општини једино смо ми плаћали допринос на већу основицу, и сада видим да нисмо погрешили, без обзира на то што смо претходно морали исправљати грешке администрације – додаје Драгомир. 

На његовом чеку сада је 20.800 динара, што је више него дупло код земљорадника који су уплаћивали најнижу основицу, док Бојана добија око 14.000 динара. 

Драгомира и Бојану су комшије и сви који су знали да плаћају допринос на већу основицу, ипак саветовали да је узалудно по судовима се прегањати с државом. 

– Када смо уплаћивали више за пензијски допринос, у први мах сам и ја била скептична и говорила Драгомиру да се узалуд излажемо већем трошку. Као изузетак, нисмо баш били сигурни, па смо за мене уплаћивали нешто мању основицу него за Драгомира и зато ми је пензија мања, али је готово 40 одсто већа од минималне – вели Бојана.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести