ГСС одржала завршну вежбу спасавања из стене

БОР: Спасиоци Горске службе спасавања (ГСС), како би увек били спремни и за најзахтевније врсте спасавања људи, овог викенда имали су завршну вежбу спасавања из стене, на локацији Борски Стол.
gss
Фото: ГСС

Спасавање из стене једна је од најкомплекснијих врста спасавања, логистички веома захтевно, јер је потребна посебна опрема и учешће великог броја спасилаца, саопштила је ГСС.

"Приликом спасавања из стене користимо велику количину опреме као што су ужарија, карабинери, справе за подизање и спуштање и сидришта.

Потребно је и велико техничко али и алпинистичко знање, како би акција спасавања из стене била успешна", каже Душан Старинац, спасилац Горске службе спасавања.

Он објашњава и да приликом ове врста спасавања додатну опасност представља неприступачан терен, као и што возила не могу да приђу близу места спасавања, па је потребно и додатно време како би се извршио транспорт повређених.

Борски Стол се налази на двадесетак километара од Бора и заједно са Великим Кршом најдужи је кречњачки гребен источне Србије. Многи планинари и алпинисти тврде да је ово најлепша планина у Србији.

Горска служба спасавања Србије је добровољна и непрофитна организација чији је основни циљ помоћ и спасавање у неприступачним планинским и урбаним условима.

Спасити људски живот, помоћи човеку у невољи, основни је задатак ове службе.

ГСС Србије су 1952. године основали искусни алпинисти Планинарског савеза Србије, док данас службу сачињава око 250 активних спасилаца, од којих су многи искусни планинари, високогорци, алпинисти, спортски пењачи, спелеолози, рониоци и скијаши.

У својим редовима служба има лекаре, докторе наука, инжењере, припаднике војске, специјалних јединица полиције, студенте...

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести