Хрватска НВО тужила Дану Будисављевић

ЗАГРЕБ: Против редитељке Дане Будисављевић хрватска невладина организација Хрватски светски конгрес поднела је кривичну пријаву тврдећи да је у њеном филму "Дневник Диане Будисављевић" приказала "низ неистина и лажи".
Iz filma „Dnevnik Diane Budisavljević” Foto: promo
Фото: Из филма „Дневник Диане Будисављевић” Фото: промо

Редитељка је за ‘‘Вечерње новости’‘ рекла да није упозната са пријавом, нити да ће на те тврдње да одговара, јер сматра да се Хрватски светски конгрес промовише нападом на њу.

‘‘За ту ''кривичну пријаву'' Хрватског светског конгреса не знамо ни коме је поднета, ни шта значи. Нећемо реаговати, јер мислимо да се ради о промоцији те институције каже’‘, каже Дана Будисављевић.

Све је то крајње невешто срочено, а очигледно је, каже редитељка, жеља те организације да се врши притисак на наставнике како се филм о Диани Будисављевић не би приказивао у хрватским школама.

‘‘Ради се о покушају застрашивања, али ту ''тужбу'' нико није баш узео озбиљно, па хрватски медији до сада о томе нису уопште ни писали’‘, додаје Будисављевић.

Редитељка подсећа да се филм и даље приказује у школама у којима наставници сами одлуче да буде приказан и нико не врши притисак на њих.

‘‘Мени је симптоматично да ови притисци долазе од људи из хрватске дијаспоре, који годинама не живе у Хрватској", додаје Дана Будисављевић.

У тужби, Хрватски светски конгрес, који тврди да је члан Уједињених нација, каже ‘‘да у филму није речено како је Диана Будисављевић спасавала козарачку децу’‘.

Они чак тврде да је усташка власт организовала спасавање деце, а да је то у филму изостављено.

Редитељки се спочитава и да је "измишљено насиље полицијских агената у стану Диане Будисављевић", а брани се и улога злогласног заповедника Усташке надзорне службе (УНС) Еугена Кватерника, наводе ‘‘Новости’‘.

Играно-документарни филм из 2019. који је доживео велики успех на фестивалима и у биоскопима широм региона, и био апсолутни победник Пулског филмског фестивала, са шест освојених признања, истинита је прича о држављанки аустријског порекла удатој за лекара православне вероисповести у Загребу, која је за време Другог светског рата сигурне смрти спасила више од 10.000 српске деце из НДХ логора.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести