Иницијатива да се три српска ћилима упишу у УНЕСКО

БЕОГРАД: Влада Србије је заједно са НАЛЕД и амбасадорима Немачке и Канаде, упутила званичну иницијативу Етнографском музеју да се три ћилима – пиротски, стапарски и сјеничко-пештерски упишу на Унескову листу светске културне баштине, изјавила је данас потпредседница Владе Зорана Михајловић.
1
Фото: Youtube Printscreen

Како је саопштено из њеног кабинета, Михајловић је обећала да ће се потрудити да се то припреми до марта наредне године.

Она је, представљајући заједно са министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем Српски салон у згради Владе Србије, у коме су представљене рукотворине које су радиле српске жене, истакла да је важно да се добије и закон о занатству као важан оквир за даљи развој те области.

Од 2017. године, када смо са НАЛЕД и Етно-мрежом покренули иницијативу "Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима", њих 698 ради на изради традиционалних рукотворина, подсетила је она.

Тиме смо показали да не само што чувамо српско културно наслеђе, већ доприносимо економском оснаживању и запошљавању жена са села, имајући у виду да је 50 одсто радно способних сеоских жена формално незапослено, констатовала је она.

Вукосављевић је рекао да држава активно ради на афирмисању заштите културних добара и да је направљено упутство о примени одредаба Закона о планирању и изградњи и Закона о култури, којим се осигурава поштовање урбанистичких планова уз очување културног и историјског наслеђа.

Рукотворине српских жена са села – азбуке у златовезу, тканице и српски пешкири - нашле су место код више од 100 дипломата.

Руски председник Владимир Путин и француски председник Емануел Макрон добили су пиротске ћилиме, стапарски ћилим добио је принц Чарлс, а краљевски појас направљен је за кинеског председника Си Ђинпинга.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести