Институт за плућне болести обележио 58. рођендан

НОВИ САД: Први пацијенти примљени су у Институт за плућне болести Војводине у јуну 1960. године, а сада је ова болница једна од водећих терцијарних установа у Војводини и Србији и својеврсни бренд Војводине.
institut za plucne bolesti
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Током прошле године имали смо више од 7.000 хоспитализација и 35.000 амбулантних прегледа. Урађено је више од 1.000 интервенција у општој анестезији и то углавном великих операција, рекао је директор Института за плућне болести професор др Илија Андријевић.

У претходних годину дана Институт је увео и нове процедуре и то у лечењу плућне тромбоемболије, плућне хипертензије и палијативне методе. Неке од њих су рађене заједно са лекарима Војномедицинске академије, а Андријевић је нагласио да у свему имају велику подршку оснивача, Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за здравство.


Градиће се Каменица 3

Др Снежана Бојанић најавила је да ће се ове и наредне године радити ламеле Б и Ц у Клиничком центру Војводине.

По њеним речима радиће се и Каменица 3.


Помоћница покрајинског секретара за здравство др Снежана Бојанић рекла је да секретаријат улаже и у опрему, али и у адаптације, као и у едукације, како би се задовољиле потребе за лечењем, али и превентивом свих грађана Војводине. Зато се стално набавља нова опрема за све установе, па ће све опште болнице добити ЦТ апарате и магнетне резонанце, 21 санитетско возило додељено је мањим домовима здравља у Војводини којима је био критичан транспорт и хитних случајева. Набавља се софистицирана опрема, сређује дотрајала, раде се адаптације простора. Сада се ради болница у Панчеву, планирана је адаптација болнице у Суботици, као и свих клиника Клиничког центра Војводине.

Сва три института у Сремској Каменици су понос Војводине и Србије, а настављањем улагања у Институт за плућне болести Војводине, потрудићемо се да он остане бренд српског здравства, рекла је др Бојанић.


Отркривено 1.400 карцинома бронха

Према речима др Илије Андријевића од прошлог јуна, у регистар карцинома бронха уписано је 1.408 нових болесника.

Истакао је и да је за годину дана урађено 9.104 радиотерапијских сеанси, код 540 пацијената.


Др Андријевић је истакао да је Институт данас модерна терцијарна здравствена установа, која обавља и научно-истраживачку и образовну делатност, те да имају 312 болесничких постеља и 115 лекара, од којих су многи наставници Медицинског факултета и предавачи по позиву на другим универзитетима.

Продекан Медицинског факултета др Милица Медић истакла је да је седам одсто свих наставника и сарадника Медицинског фекултета запослено у Институту за плућне болести Војводине, њих 37, те да и студенти и спејализанти долазе у ову установу.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести