Ивановић: Број заражених на КиМ ће расти

У српским срединама на Косову и Метохији, забележена су три случаја заразе корона вирусом, каже директор Клиничког центра у Косовској Митровици Милан Ивановић
kosovska mitrovica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: У српским срединама на Косову и Метохији, са око 120.000 становника, забележена су три случаја заразе корона вирусом, а директор Клиничког центра у Косовској Митровици Милан Ивановић каже да је извесно да ће се тај број повећати.

Ивановић је за РТС рекао да је око стотину особа било у контакту са људима код којих је потврђена зараза и додаје да су они у самоизолацији.

"Сигиурно је да ће се након откривања првих случаја заразе, број заражених и повећати. Епидемиолози трагају за контактима и после тога ће наложити преузимање мера", рекао је Ивановић.

Упитан шта је био извор заразе, Ивановић је рекао да је извесно да је до ширења заразе дошло на окупљањима, венчањима, којима је, упркос забрани окупљања, присуствовало преко 300 званица.

"С озбиром на масовност прослава које су се десиле пре 15 дана, очекујем да ће се број заражених повећати", рекао је он.

Навео је да ће почети тестирање у већем броју, да ће бити тестирани људи који су били у контакту и имају благе клиничке симптоме.

Говорећи о капацитетима за пријем пацијената у Косовској Митровици, он каже да на инфективном одељењу има 16 кревета, као и да се могу отворити капацитети одељења за плућне болести са 30 кревета.

"Припремамо и студентски дом са сто и нешто лежајева где ће се сместити одређени број лакше оболелих", рекао је Ивановић.

Он је истакао да ће особе које су позитивне и имају тежу клиничку слику бити послате у регионалне клиничке центре у Нишу и Крагујевцу.

Упитан има ли панике, Ивановић је рекао да је то мала средина, да је већи број људи био у контакту и да има неизвесности и страха, али не и панике.

Навео је да има проблема у вези са отежаним снадбевањем храном и лековима због косовских царина и додао да Албанци отежавају пролаз санитета.

Упитан очекује ли да се то промени по најављеном укидању такси на српску робу 1. априла, Ивановић је рекао да се такво искуство понавља већ четири године.

"Да нисмо имали подршку државе, било би тешко, а овако имамо задовољавајућу снадбевеност лековима и у продавницама", рекао је он.

У Приштини су регистовна три нова случаја заразе тако да је укупан број оболелих у систему косовске владе 94.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести