Ивануша: Делта сој ће ускоро бити доминанатан у Европи

БЕОГРАД: Епидемиолошка ситуција у Србији је још стабилна, али троцифрени број новозаражених од корона вируса опомиње да би у наредним недељама могао да буде и четвороцифрен, ако се мере не буду поштовале, рекао је данас директор Канцеларије СЗО у Србији Маријан Ивануша.
ivanusa
Фото: Youtube Printscreen

Према његовим речима, у европском региону епидемиолошка ситуација се погоршава због бржег ширења делта соја који ће, како каже, до краја августа бити доминантан у Европи.

"Делта сој јесте озбиљан и пратимо га више месеци. У европском региону ситуација се генерално погоршова а узрок је најчешће баш делта сој вируса. Очекује се да до краја августа у 90 одсто регистрованих случајева у Европи буде управо делта сој", рекао је Ивануша гостујући у Јутарњем програму РТС.

Када је реч о ефикасности постојећих вакцина на делта сој, Ивануша каже да је својство вируса једно, а дејство вакцине друго.

"Свака особа када се зарази ствара нове копије вируса у свом организму. Током тог процеса може да дође до грешке која ствара мутације. Свака па и минимална промена најчешће иде у корист вируса", објаснио је Ивануша.

Истакао је да је највећа предност вакцина које су на располагању то што спречавају да они који су их примили добију теже облике болести, да заврше у болници па и умру.

Додаје да се делта сој посебно брже шири међу младима не зато што су подложнији тој варијанти вируса, већ зато што су у мањој мери вакцинисани.

"Вирус не бира млађе или старије већ оне који немају заштиту", нагласио је Ивануша.

Упозорио је да је нови талас је на прагу, а "од нашег понашања и вакцинације зависи какав ће бити".

Када је реч о трећој дози вакцине представник СЗО каже да та организација још није заузела став.

"СЗО је врло конзервативан у изношењу ставова док се све не анализира. Знамо да они који су се вакцинисали почетком године и даље имају високу заштиту. Због тога још не промовишемо идеју треће дозе имајући у виду да је глобално још велики недостатак вакцина", закључиоје Ивануша.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести