Ивануша: Резултати Србије имресивни, надам се брзом доласку вакцина

БЕОГРАД: Шеф Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Марјан Ивануша оценио је да су импресивни резултати које је Србија остварила у борби с пандемијом корона вируса и поручио да се нада да ће неке количине вакцине, преко Ковакс програма, брзо стићи у Србију.
ivanusa
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Ивануша је за РТС рекао да СЗО помаже властима у Србији и нагласио да је вакцинација безбедан начин да се оствари колективни имунитет и заустави епидемија.

Ипак, истакао је да смо тек на почетку, али да су резултати Србије импресивни и да се нада да ће се тако и наставити.

Он је додао да није забринут за Србију и њену спремност да спроводи вакцинацију, већ за ситуацију на глобалном нивоу јер нема довољно вакцина.

Ивануша је нагласио да је Ковакс иницијативом предвиђено да у првом кварталу буде испоручено око 150 милиона доза вакцина земљама у свету. Како је навео, прве дозе би требало да стигну у фебруару, па потом у марту, а од априла до јуна очекује се додатних 500 милиона доза.

У другој половини године, како је додао, очекује се још више.

Ивануша је рекао да се нада да ће неке количине вакцине преко Ковакс програма брзо стићи и у Србију јер је интерес за вакцине у свету велики.

Коментаришући најаве о увођењу ковид пасоша, нагласио је да је СЗО против тога из више разлога.

Као први, навео је да је став СЗО да је вакцина првенствено намењена онима којима је стварно потребна, из здравствених разлога, а не туристима.

Истакао је и да вакцина није свима доступна, као и да се зна да она спречава озбиљан ток болести и смртност, али да ће се тек видети њен утицај на ширење пандемије.

Ивануша је рекао да је сертификат о вакцинацији потребан како би особа знала када је термин за ревакцинацију и да би то требало да буде део медицинске документације, а не путни документ.

Директорка Института Батут Верица Јовановић рекла је да ће се на сутрашњој седници Кризног штаба анализирати епидемиолошка ситуација у земљи, по окрузима и по регионима, као и тренд опадања случајева, али и капацитети у болницама.

На питање да ли би могло да буде публике на утакмици између Црвене Звезде и Милана 18. фебруара, Јовановић је рекла да "нећемо моћи да будемо доживотно затворени".

Она је додала да је контрола свих мера које се примењују од великог значаја оценивши да има још времена до 18. фебруара.

Ивановић је, међутим, нагласила да су и даље присутни ризици и да се не зна како ће да иде даљи ток епидемије.

Потврдила је и да је до сада вакцинисано више од 400.000 грађана Србије и поручила да је вакцинација, уз поштовање мера, једини начин да се оствари колективни имунитет и да се заустави епидемија.

Како је навела, интересовање грађана за вакцинацију је велико, а најпре се вакцинишу популационе групе са највећим ризиком.

Директор Владине Канцеларије за еУправу Михајло Јовановић рекао је да се више од 780.000 грађана пријавило за вакцинацију путем портала еУправе или кол-центра.

Јовановић је истакао да, када је реч о циљним групама, половину пријављених чине старији од 75 година и група од 65 до 74 године.

Истакао је и да се интересовање грађана за одређени тип вакцина мењало како су вакцине стизале у Србију.

Заменик директора КЦ Ниш Радмило Јанковић је рекао да је вакцинација у тој установи почела 5. јануара и да је до данас вакцинисано 1.100 здравствених радника.

Он је истакао да има још оних који чекају вакцину "Спутњик ве".

Јанковић је нагласио да је пре неколико дана на састанку директора ковид болнца са министром здравља закључак био да се болнице што је пре могуће врате у нормалан режим, како би се третирали остали пацијенти, нарочито они који чекају хируршке интервенције.

На питање о новим сојевима вируса, оцењује да су они били очекивани и да је битно да се вакцине равномерно распоређују на глобалном нивоу.

Јанковић је упозорио да није добро да настану жаришта у земљама трећег света јер то омогућава да се тамо развију мутирани сојеви који би после могли да се поново слију у Европу.

Поновио је да је важно да имунизације буде што је могуће свеобухватнија и да се не забораве земље трећег света.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести