Из дана у дан све више пацијената у новосадској ковид амбуланти

Ковид амбуланта Дома здравља “Нови Сад” на Новом насељу  ради продуженим радним временом, сваког дана од 7 до 22 сата, али је према речима главног техничара те установе Ненада Вукаса очигледан пораст броја пацијената који се јављају на први преглед из дана у дан.
kovid ambulanta novo naselje, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Тако је у понедељак било 553 пацијента, док се наредног дана тај број повећао на 614. Како би постигли сав посао, морали су да повећају и број лекарских тимова, те их је јуче радило 12.

- За два дана смо имали 1.167 пацијената на првом прегледу, од тога је око 280 потврђено ковид позитивних пацијената, што је отприлике око 60 пацијената по лекару, зато је и поред продужетка рада уведен и већи број екипа, ради квалитетнијег и организованијег рада са пацијентима – каже Вукас.

Што се тиче процеса имунизације Вукас каже да је мања заинтересованост грађана за вакцинацију првом дозом, мада би тај број требао бити много већи. Трећу дозу је до сада примило преко 15.500 Новосађана.

За два дана смо имали 1.167 пацијената на првом прегледу, од тога је око 280 потврђено ковид позитивних пацијената, што је отприлике око 60 пацијената по лекару (Ненад Вукас)

- Ко се размшља да дође на неки од оформљених вакциналних пунктова и прими прву или другу дозу вакцине, доступни су произвођачи “Синофарм” и “Фајзер”, а чекамо да стигне руски “Спутњик Ве”, те ће грађани моћи да бирају и ту вакцину, али само за прву дозу – објашњава главни техничар. – За трећу дозу су доступне све три поменуте вакцине и јесте грађанима речено да ту “бустер” дозу могу да бирају сами, али је препорука да се ипак консултују са својим изабраним лекаром и заједно са њим донесу одлуку која је вакцина ипак најпогоднија. Када је реч о “Астразенека” вакцини, грађани нам се јављају са жељом да је приме, те ми правимо списак на ком морамо да имамо десеторо људи како би отворили бочицу која има исто толико доза, јер као и “Фајзер”, бочица не може да стоји дуго отворена, те морамо паметно да утрошимо сваку дозу. Када имамо довољан број, позивамо грађане да дођу и обаве процес имунизације.

Фото: Dnevnik.rs

Анкета „Ковид вакцина да, можда или не”

Евалуацију фактора прихватања, одлагања или одбијања вакцинације против ковид – 19 инфекције путем анкете “ Ковид вакцине – да, можда или не” покренуо је анонимно Институт за јавно здравље Војводине. Анкетирање се спроводи „онлајн” за становништво узраста преко 15 година од 6. септембра до 6. новембра и приступа јој се путем интернет адресе https://forms.gle/agy8HcPbZjypljCYB7. Анкетно истраживање спроводи тим лекара специјалиста епидемиологије и социјалне медицине са Института за јавно здравље Војводине и у упитнику се не прикупља ниједан податак о личности која га попуњава. Анализа резултата може допринети бољем одзиву грађана на вакцинацију против коронавируса, али и бољем разумевању ефикасности и безбедности вакцина, код различитих група становништва и слично.


Зато Ненад Вукас апелује на грађане да уколико желе да приме “Фајзер” вакцину, то обаве раније, а не пред крај радног времена вакциналних пунктова. Уколико пар њих дође пред крај, бочица не може бити отворена, јер садржи шест доза, које је потребно одмах утрошити.

Грађани који желе да обаве процес имунизације против коронавируса, могу то да учине у Дому здравља “Нови Сад” на Новом насељу (Булевар Слободана Јовановића 9), улаз са педијатрије, или преко пута у мини аутобусу ЈГСП “Нови Сад”, адаптираном у вакцинални пункт. Радно време оба пункта је од 8 до 20 часова, мада по потреби лекарски тимови остају и дуже. Доступан је вакцинални пункт и у амбуланти “Југовићево” Дома здравља “Нови Сад” на Детелинари, у Улици Тараса Шевченка 1. Пункт је отворен од 14 до 19 сати, а у просеку се дневно вакцинише 50 до 70 грађана. У ТЦ “Променада” вакцинални пункт ради од 10 до 20 сати.

И. Бакмаз


Деца у „Змај Огњена Вука” на ПЦР

– Уколико се сумња на симптоме инфекције коронавируса код деце, процедура је да се родитељи јаве изабраном педијатру, јер свака амбуланта има собу за изолацију. По процени лекара, дете се шаље у амбуланту “Јован Јовановић Змај ” (Змај Огњена Вука 19) у стару зграду, где ће се урадити ПСР тест. На сајту Дома здравља “Нови Сад” су доступни и телефони Ковид амбуланте на Новом насељу, али наше лекарске екипе имају пуно пацијената, те просто не стижу да се јаве, зато је свима препорука, уколико имају респираторне сметње и симптоме, одмах да се јаве у Ковид центар - каже главни техничар Дома здравља “Нови Сад” Ненад Вукас.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести