Из поштарских торби настао портал

Већ годинама на интернету траје права борба блогера и блогерки за сваког новог читаоца при чему се често утркују да до „лајкова“ и „шерова“ дођу провокативним садржајима или „мејнстрим“ темама

које су на дневном нивоу у жижи интеросавања. У мору сличних интернет разматрања и сматрања, своју љубав према музици, уметности, књижевности у култури уопште двојица Новосађана - Зоран Попноваков и Александар Тепић преточили су у портал „Дотком“ који иако се бави мање комерцијалним темама, из дана у дан стиче све већи број читалаца.

Творци ове странице су иначе по занимању поштари, што „целој причи даје чудан тон“, а рубрика „Тајне поштарске торбе“ једна је од најчитанијих, јер на тим страницама деле своја искуства - догодовштине из теренске службе, неисцрпног извора анегдота и догађаја који само поштарима могу да се десе. Њих двојица осим поштарске униформе, деле и страст према писању, па је из њиховог дружења и настао портал на чијој насловној страници  стоји добродошли на „Неполитикин забавник“, а на истом месту (https://dotkomsite.com/) које је светло интернета угледало 2015. године, се каже „Портал за реанимацију културе и...“

Попноваков поштарску униформу носи више до четврт века, док је Тепићев  стажа дупло краћи, али су их интересовања лако и брзо спојила. 

- Постали смо добри пријатељи и то на породичном нивоу. Пошто нас спајају заједничке вредности и интересовања, Александар је предлагао да покренемо блог и тако је крајем 2015. године настао „Дотком“ - објашњава Зоран Попноваков.

У старту су одлучили да на њиховом блогу неће бити места за политику па су  на сајту главне рубрике „Непозната музика“, „Непознати филмови“, „Непознате књиге“, „Фудбал-најспореднија важна ствар на свету“, али и дигитална галерија фотографија.

За карикатуре је задужен колега поштар Хуго Немет, некадашњи карикатуриста листа „Дневник“ и добитник многих престижних награда у области карикатуре.

Сада њихов сајт расте и по броју аутора али и посета па статистике показују да на месечном нивоу „Дотком“ има 19.000 читалаца.

- Неполитикин забавник „Дотком“ се полако шири. Људи се јављају сами, јер желе да сарађују са нама. ‘Тајне поштанске’ торбе је и даље наша најпопуларнија рубрика, али ни остале теме не заостају. Често пишемо о људима који држе своје мале занатске радње, али објављујемо и рецензије о књигама и промовишемо младе бендове. Мислимо да је људима доста шунда. Нажалост, не пласира им се превише нормалног садржаја. Планирамо да се региструјемо као удружење грађана и да се повежемо са сличним организацијама у региону. Желимо да имамо сараднике из свих бивших југословенских република и тренутно се по том питању договарамо са једном особом из Загреба - напомиње Попноваков. 

Његов колега и по униформи и по блогу, тридесетосмогодишњи Александар Тепић, завршио је Средњу уметничку школу у Новом Саду, али за даље студије на Академији уметности није имао новца, па је каријеру наставио као поштар, док је љубав према цртању остала као хоби. 

- Када сам се спријатељио са Зораном он се стално жалио да је незадовољан у и да му је досадно. Након што је један мој познаник из Аустралије одустао од прављења сајта за нашу дијаспору, ја сам му предложио да ћу сам направити интернет платформу како би могао да пише. Тако је настао Дотком портал за реанимацију културе. Од тада смо нераздвојни као младенци. Људи су полако кренули да нас прате. Неки су нас хвалили, а неки кудили. Било је и оних који су тражили политичке теме, али смо те предлоге одбацили. Ако се нека тема случајно граничи са политиком, од ње одмах одустајемо. Прате нас од средњошколаца до шездесетогодишњака, али углавном из урбаних средина јер су нам и теме такве - каже Тепић.

Александар Савановић

Фото: А. Јовановић

 

Ентузијазмом против шунда

Према речима твораца „Доткома“, зараде од блога нема и све се базира на ентузијазму и доброј вољи чланова екипе која се констатно шири.

- Недавно смо писали о једном талентованом момку из Добоја који црта графите. Представили смо један музички бенд из Загреба. Читаоци су били одушевљени тим темама. То нам је и циљ, да ширимо приче о малим људима и да повежемо простор бивше Југославије у борби против кича и шунда. Сматрамо да је у свим републикама некадашње заједничке државе навала некултуре и безобразлука. Аполитични смо и анационални и сматрамо да има пуно људи сличних нама.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести