ИЗБОР ПРАВЕ ЛУБЕНИЦЕ Тражите од продаваца „краљицу сласти”!

Није свака диња слатка ове године, за разлику од лубенице, којима је клима пријала да роде добро, каже Анкица Рохачек из Деспотова, главни продавац лубеница у Србобрану, јер се досетила начина да прода више лубеница, те их продаје – хладне!
д
Фото: Dnevnik.rs

- Не слушајте продавца кад вам тврде да су диње слатке, јер не знају. Ни не могу да знају, кажу јер хоће да продају робу. Диња мора да одстоји дан и по, да преноћи, да би добила своју природну сласт, док се ова година за лубенице показала да су јако лепе. Лубенице кад убереш престану да зрију, како су родиле, такве ће и бити, а ове године су родиле да буду баш слатке - каже Анкица. - Деси се која да није слатка, али баш ретко.

Када је реч о Србобранцима, Анкица истиче да су добре муштерије, али да од њих купују из целе Војводине.

- Осим што волимо наше купце и што смо причљиви, па сви воле код нас да дођу, имамо и систем за хлађење лубеница, наш патент - каже кроз осмех Анкица и објашњава да кад се и лед убаци у воду, лубеница је хладна за сат времена и спремна да се исече и послужи.

Систем хлађења лубеница који су осмислили састоји се од прскалице, тачније једног црева који пуни корито са водом, у ком лубенице “спавају”, док купац не одлучи да их однесе кући. То време буде врло кратко, јер Анкица продаје робу уз прометни пут, те лубеница тек стигне да се охлади, а већ је неко однесе, па је брзо замени нова и тако у круг.

Фото: Dnevnik.rs

Упркос томе, не купују сви купци хладне, већ бирају сорту.

- Сорта талисман је јако слатка, и њу саветујемо купцима, јер она кад се сече, слатка је као мед, али ништа мање слађа није ни мађарица која је скоро црне боје. Сорте још које се продају код нас су мадера, краљица сласти, топ ган, грчка и шарена која је укрштена. Дефинитивно најслађа лубеница је краљица сласти, али све лубенице су лепе - каже Анкица. - Бирајте их по кори, мало лупните да је пун звук и знаћете да је добра.

Она објашњава да је сорта карактеристична за Војводину мађарица, која се највише производи.


Увек свеже воће и поврће

Анкица каже да осим лубеница, продају увек свеже воће и поврће, а цене су разнолике. Продају током сезоне, а у малом маркету на улици су цео дан.

- Сва је наша роба из Деспотова. Муж и ја имамо 450 јутара које радимо и стојимо иза наших производа да су изузетно квалитетни. Парадајз и бресква су сада сто динара килограм, шарена лубеница 45, црна мађарица лубеница 55 динара, диња 80 динара кила, кукуруз 30 по клипу, паприка 130 динара, бели лукац је 300, краставац 70 - каже Анкица и истиче да пошто је сезона, сад најбоље иду лубенице.


- Мађарица укрштена са грчком сортом лубенице назива се шарена и то је сорта коју су људи направили, и шарена се код нас и прави и производи доста добро - каже Анкица.

Зрела лубеница има жути део такозвана потрбушница, део који је лежао на земљи. Уколико је цела лубеница исте боје са зеленим “репом”, то може да значи да је прерано убрана. Ово се не односи на сорте без семенки.

- Бирајте лубенице средње величине, ни премале, ни превелике и једном кад нађете продавца са добром робом, држите се њега, зато нас ваљда наше муштерије и воле, јер имамо добру робу и увек смо насмејани. И то је јако важно за продавца, да је комуникативан и весео, па му ваљда зато и све добро роди - каже Анкица кроз смех.

Фото: Dnevnik.rs

Она додаје да стану успут и купе лубенице и Новосађани и Београђани. -Ма из целе Војводине и Србије, једноставно ко једном од нас купи, увек се враћа, јер волимо наше муштерије - каже Анкица, којој је девојачко презиме Салета и позива куму да дође да се упозна са нама. Кума јој помаже са послом и додаје стидљиво да је занимљива и прича како су се окумиле. - Радила сам на њиви и долазила код Анкице да купујем иако је нисам познавала тад. Мало по мало постала сам стална муштерија и не само да сам куповала од ње, већ смо ту седеле и пиле кафу, упознавале се и после неког времена питала сам је да ме крсти и тако смо постале куме; узгред обе смо Чехиње - каже Изела Безалог, девојачки Слезак из Србобрана.

На то ће Анкица да то нема нигде у свету: само код нас да се људи тако споје, једна из Деспотова, друга из Србобрана, а обе Чехиње.

- Кума ми сад помаже, кад било шта треба, ускочи и замени ме. И у Новом Саду викендом продајемо кукуруз, али имамо и рибарницу у којој се продају шаран, смуђа, сом из рибњака Растине. Цена шарана је сада 450 динара, па нас и тамо муштерије пронађу - каже Анкица.

Маша Стакић

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

EUR/RSD 117.5700
Најновије вести