Како наводе, Научни институт за ветеринарство Србије (НИВС) потврдио је да јаја, сир и сухомеснати производи на београдским пијацама испуњавају све услове предвиђене Законом о безбедности хране и правилницима.
У узоркованим кокошијим јајима није идентификована бактерија „salmonella spp“, док у белом крављем сиру није изолована ни „salmonella spp“, нити „listeria monocutogenes“.
Поред микробиолошке анализе намирница, обављено је испитивање квалитета месних прерађевина, а резултати се крећу у границама референтних вредности предузетих из Правилника о квалитету уситњеног меса, полупроизвода од меса и производа од меса, као и Правилника о прехрамбеним адитивима.
Како кажу, у једном узорку кобасице идентификован је повећан садржај колагена, те је овај производ одмах повучен из промета по налогу „Градских пијаца“.
Пијаце су, у сусрет ускршњим празницима, наручиле комерцијалну анализу здравствене и хигијенске исправности, методом случајног узорка осетљивих намирница које су саставни део ускршње трпезе.
У том предузећу додају да три године спроводе интерни мониторинг ради здравствене исправности намирница животињског порекла и пољопривредних производа на свим београдским пијацама.