Јанковић: Дискриминација на тржисту рада веома изражена

БЕОГРАД: Област рада и запошљавања у врху је по броју притужби поверенику за заштиту равноправности, а истраживање је показало да је дискримниација најраспрострањенија у поступку запошљавања, затим због чланства у синдикалним организацијама, потом брачног и породичног статуса, изјавила је данас повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.
brankica jankovic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Она је гостујући да у емисији "У средишту пажње" на Радио Београду 1 рекла да се показало да је дискриминација на тржишту рада веома изражена, као и да се највећи број притужби жена односи на дискриминацију у вези с материнством и негом детета.

"У пракси се често показало да се жене по повратку са породиљског спуштају на ниже радно место, да теже напредују а дешава се у неким тежим случајевима и да добију отказ", рекла је Јанковићева.

Она је навела да проблем представља и чланство у синдикалним, политичким и другим организацијама и да се предност даје одређеним синдикалним организацијама које су по вољи послодавца.

"Испитаници кажу да је најраспрострањенија дискриминација у поступку запошљавања, затим по основу чланства у синдикалним организацијама, затим следи брачни и породични статус и инвалидитет", навела је повереница.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести