Јанковић: Не подржавам стицање колективног имунитета краћим путем

БЕОГРАД: Имунолог др Срђа Јанковић изјавио је да не подржава стицање колективног имунитета на корона вирус "краћим путем".
srdja jankovic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Ми се надамо да сада достижемо врхунац овог таласа, како год га звали. Морам да кажем да не саветујем и не подржавам да се пречицом иде ка колективном имунитету, а није сигурно ни да ћемо га досегнути брже ако се више људи зарази. То би била скупља мера", рекао је за ТВ Пинк Јанковић.

Он је додао да се може рећи да је попуштање мера које није било апсолутно, него је замењено препорукама, а тада је епидемиолошка ситуација то допуштала, било варљиво јер је вируса било довољно да се омогући ново разбуктавање.

Јанковић је рекао да се свака земља суочила са тим у сличним условима.

Говорећи о јачини вируса др Јанковић је истакао да је очигледно да он није ослабио и указао да ново погоршавање наступа већ сада, а већином је било очекивано на јесен.

"Количина вируса која се унесе јесте битна, то је један од фактора. Други фактор који је доминантан је пут заражавања, окупљања где је већи број људи, те због тога има више младих међу оболелима. Ризичне групе и фактори ризика за некога, под истим условима, већи ризик имају хронично оболели", објаснио је Јанковић.

Он је истакао да оно што можда највише плаши у вези са вирусом је елемент неизвесности, односно, да и неке здраве особе због неке предиспозиције могу да дођу у тешко стање ако се заразе.

Када је реч о вакцини, Јанкловић истакао да је вероватно неће бити још најмање годину до годину и по дана.

Поред корона вируса, на јесен прети опасност и од сезонског грипа, а Јанковић указује да је вакцинација „апсолутно пожељна“ када је реч о сезонском грипу.

На питање о могућој изолацији Београда, Јанкових је парафразирао изреку свог учитеља др Радовановића "на љуту рану љута трава", изражавајући наду да рана неће бити толико љута, односно да неће захтевати затварање.

"Када запрети губитак живота који би по страхоти надмашио затварање града, онда је то рационална одлука", истакао је Јанковић.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести