Јанковић: Нетолеранција присутна на сваком месту

БЕОГРАД: Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поручила је поводом Међународног дана толеранције да важност толеранције и равноравности никада није више истицана него у последње време, док је истовремено нетолеранција присутна на свим нивоима.
brankica jankovic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Повереница упозорава да да то може имати дугорочне последице за цело друштво, наведено је у саопштењу из њене Канцеларије.

Она упозорава и да је етикетирање људи због политичке и друге припадности, порекла или презимена постало свакодневица, а да се омаловажавање противника намеће као стандарадни речник многих јавних личности.

"Увреде на основу пола, салве сексистичких и мизогиних изјава тешко се могу избројати. То не одговара и не пристаје Србији, демократској земљи каква јесте и треба да буде", каже Јанковић, те поручује да су наше највеће богатство управо људи у свој својој различитости.

Напомиње да у време кад свакодневно слушамо о масовном одласку људи из земље нико себи не би смео да дозволи да некога "протерује" или да прети ликвидацијом.

"Државни функционери, политичари, као и они који имају амбиције да буду носиоци неких од најодговорнијих функција, али и сви учесници у јавном простору треба да буду свесни одговорности за сваку изговорену реч и такође морају бити свесни неопходности и значаја свих врста дијалога", поручила је Повереница, уз оцену да је у Србији доста тога урађено, а и да је остало још много посла.

Иначе, у понедељак ће, поводом Међународног дана толеранције и дана институције Повереника за заштиту равноправности бити представљени резултати истраживања о томе шта грађани мисле о дискриминацији, биће организован и панел на тему "Где смо 10 година од доношења Закона о забрани дискриминације", а планирано је да буду уручене и годишње медијске награде Повереника као и награде за општине, односно градове "једнаких могућности".

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести