Јанковић: Питање дана када ће омикрон стићи у Србију

НИШ: Питање је дана када ће нови сој вируса корона омикрон стићи и у Србију, каже заменик директора Клиничког центра Ниш, анестезиолог Радмило Јанковић и напомиње да нема довољно информација о томе како нова мутација утиче на ширење вируса и клиничке слике због чега, истиче, треба озбиљну схватити новонасталу ситуацију.
korona pixabay
Фото: Pixabay.com

''''Логично је претпоставити да Србија неће бити изоловано острво и да је питање сата када ће се први заражени новим сојем корона вируса, остаје само да се реорганизујемо и видимо шта нам је чинити'''', рекао је Јанковић за Танјуг.

Указује да је главна стрепња око новог соја да ли ће се лакше ширити, изазивати теже клиничке слике и колико ће вакцине које су тренутно у употреби бити ефикасне против нове подваријанте.

Јанковић каже да је могуће да ефикасност вакцина неће бити на истом нивоу као за изворни, вухански сој вируса, што се, како каже, показало и код делта соја, али сматра да треба сачекати и видети ефекте.

''''Све вакцине, условно речено модерне вакцине, које су у оптицају у западним земљама циљају спајк протеин као основни део вируса на којем је нова мутација'''', рекао је Јанковић.

Када је реч о патогености новој соја вируса, не очекује да ће бити већа и да ће узроковати теже клиничке слике.

''''Што се тиче лакшег šирења, вероватно је то могуће и треба бити обазрив, јер смо показали да ствари гледамо прилично лагодно. Али, мислим да ће упозоравајућа реакција остатка света можда и нас натерати да овог пута будемо озбиљнији'''', казао је Јанковић.

Напомиње да све док постоји могућност да се вирус несметано шири и и да се размножава у невакцинисаним који су, како каже, најосетљивији, могу да се јављају нове мутације.

''''Није искључено да неке такве мутације буду и слабије, које ће на крају довести да вирус има само ендемски карактер, али свака досадашња мутација је била опаснија од претходне'''', рекао је он.

Уверен је да би, да је више од 70 светске популације вакцинисано, постојала мања могућност за развијање ''''мутаната''''.

Коментаришући погоршање епидемијске ситуације у већини европских земаља, Јанковић каже да је Србију ''''сачувало'''' то што је, како каже, пре већине осталих земаља почела са давањем трећем, бустер дозе.

''''Тренутно је највећи проблем у Немачкој и Аустрији, где је велики број оних који нису примили трећу дозу јер су мислили да вакцине, као што је Фајзер и Модерна, дају трајнији имунитет'''', рекао је Јанковић.

 

EUR/RSD 117.1708
Најновије вести