Јавни позив за приватизацију „Дневника” АД до краја месеца

Јавни позив за приватизацију „Дневника“ АД, као и неких других медија који испоштују законску процедуру у року који истиче данас(19.јун), биће расписан до краја овог месеца, чиме ће бити

исправљена неправда која је тој медијској кући начињена. Наиме, како за наш лист објашњава генерални директор „Дневник Војводина преса” Душан Влаовић, „Дневник” АД је још у фебруару доставио комплетну документацију, укључујући и валидну процену капитала, и није било ниједног јединог ваљаног разлога да се већ 15. марта не распише јавни позив за његову приватизацију.

– То тим пре што је било евидентно да има и неколико заинтересованих купаца за „Дневник” АД – казао је Влаовић који је присуствовао скупу „Приватизација медија” у Медија-центру.– Нажалост, до тога није дошло јер, да јесте, сада бисмо већ имали потпуно приватизован „Дневник” АД, нормално би излазио „Пољопривредник”, ревија „Добро јутро”, не би било угрожено излажење „Невена” и „Малог невена”.

На крају крајева, не бисмо сада имали блокирани рачун „Дневника“ АД, који су блокирали повериоци. Блокирани рачун на неки начин угрожава и излажење листа „Дневник” јер „Дневник” АД неће моћи да плаћа комуналне услуге, укључујући и струју. Треба истаћи и да је на „Дневник” АД вршен притисак да покрене стечај, што је он с правом одбио јер је његов капитал три пута већи од дугова које има, а постоји и заинтересовани купац.„Дневник” АД је, истиче Влаовић, пре два дана доставио нову документацију која је од њега тражена, уз додатни трошак од око 500.000 динара који ће сам сносити, и више нема никаквог разлога да овога пута јавни позив за приватизацију не буде расписан.

– Из полемике на скупу „Приватизација медија”, када сам им предочио све чињенице о „Дневнику” АД, постало је јасно је да је цео проблем настао због тога што Агенција за приватизацију и Министарство културе и информисања нису могли да се договоре о томе ко ће контролисати да ли је у наредних пет година задржана садашња делатност ове медијске куће. Сада, како су рекли, тај проблем је превазиђен и до краја јуна биће расписан јавни позив за приватизацију „Дневника” АД. На тај начин ће се испоштовати законски рок који истиче 30. јуна јер ће поступак приватизације бити започет пре његовог истека. Целокупан поступак приватизације треба да се заврши у наредна четири месеца – каже Влаовић.

На скупу о приватизацији медија, који је организовала Асоцијација медија, министар културе и информисања Иван Тасовац истакао је да се медији у државном власништву који данас, када је крајњи рок, не доставе комплетну документацију за приватизацију, излажу самогашењу већ до краја јуна, поручујући да ће се држава неопозиво повући из власништва у медијима у наредна четири месеца.

Тасовац је навео да сви медији који не испоштују прописани рок постају саучесници у њиховом гашењу, додајући да мора разочара оне који су веровали да се законски рокови неће поштовати јер Влада и Министарство неће одустати, да ће се држава неопозиво повући из власништва у медијима, да ће закони бити примењени, а да ће Министарство упорно инсистирати на њиховом стриктном поштовању.

Директор Агенције за приватизацију Љубомир Шубара казао је да има обећања да ће до данас бити достављена документација за приватизацију 34 од 73 медија у јавном власништву, и потврдио да ће позиви за њихову продају бити објављени до краја јуна. Шубара је прецизирао да је до сада комплетну приватизациону документацију доставило 14 медија. Продаја медија, како је казао, обављаће се јавним надметањем.

Иначе, Закон о јавном информисању и медијима прописао је да се, уколико до 1. јула 2015. године не буде продат капитал издавача медија који су у власништву државе, поступак продаје капитала се обуставља и њихов капитал се приватизује преносом акција запосленима без накнаде. У случају да запослени не прихвате пренос бесплатних акција, медиј престаје да постоји и брише се из Регистра медија.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 118.1396
Најновије вести