Једнаки услови за развој, образовање и зараду

Потпредседница владе Зорана Михајловић је изјавила на регионалној конференцији о родној равноправности под називом “Шта жене желе”, да је

одговор на питање из назива конференције једноставан, а то је једнакост.

Михајловић је, отварајући конференцију „Про фемина 2016.” у организацији магазина „Лепота и здравље”, у београдском хотелу “Метропол”, рекла да мушкарци не треба да се увреде, али да је једна паметна жена рекла да ћемо имати родну равноправност када у једној просторији буде исти број неспособних жена колико и неспособних мушкараца.

- На једноставно питање - шта жене желе, одговор је да желе једнаке услове за развој, образовање, запошљавање и напредак у каријери, као и услове који ће помоћи да се боримо против породичног и партнерског насиља. Желе да допринесу својој земљи - нагласила је Михајловић. Она је као председница владиног Координационог тела за родну равноправност, казала да држава, такође, улаже напоре како би жене имале више простора да се појављују у друштвеном и политичком животу.

- Желимо реалне, једнаке услове за све нас, за образовање, напредовање, запошљавање и плаћања за исти посао. Данас жене у односу на мушкарце примају за 30 одсто мању плату за исти посао - рекла је Михајловић. Истакла је да је неопходно створити једнаке услове и у борби притив насиља у породици.

- Питање родне равноправности присутно је скоро свуда у свету, а не само у Србији, али смо ми ту као политичари и јавне и личности из друштва, учинимо све да прокрчимо пут за све жене које ће доћи после нас. То треба да учинимо заједничким напором, не само разговорима и причама, него и стварањем амбијента, било законодавно, политичким партијама или у друштвеном животу, да жене имају простор да се појаве и покажу шта знају - рекла је Михајловић.

Регионалној конференцији „Про фемина” присуствовало је преко 150 професионалаца из области медија, маркетинга, ПР-а, комуникације, уметности, као и бројни универзитетски професори и студенти, представници најутицајнијих компанија и медијских агенција из целог региона. Међу учесницима били су и Александра Јерков, др Славица Ђукић Дејановић, Светлана Слапшак, Мани Готовац, Тања Јевђовић, Никола Чанак, Срђан Динчић, Марко Видојковић, Оља Бећковић, Весна Дедић, Душка Јованић, Горица Нешовић, Александар Радојичић, Игор Тодоровић и многи други.

Владимир Ђуричић

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести