Кад пиће утиче на међуљудске односе

Овогодишња кампања Недеље свести о штетности алкохола бикла је фокусира се на односе који су често нарушени штетним обрасцима опијања и насиља у породици.
alkohol pice
Фото: pixabay.com

Процењује се да ће у будућности једна до три особе бити погођена проблемима повезаним са алкохолом у неком тренутку свог живота,  што долази у везу са око 60 различитих здравствених стања, укључујући болести срца, малигне болести као и болести јетре.

У Великој Британији злоупотреба алкохола кошта друштво око 3,5 милијарди фунти сваке године. То је због антисоцијалног понашања и криминала у вези са алкохолом, као и трошкова здравствене заштите као што су хитни пријеми и лечење стања изазваних прекомерним конзумирањем алкохола.

Овогодишња тем апротекле Недеље свести о штетности алкохола була је фокусирана на „Алкохол и везе“.


Шта је прекомерно

Прекомерна конзумација алкохола значи пијење једне јединице алкохола дневно за жене, односно две јединице алкохола дневно за мушкарце, чешће од пет пута недељно (за потпуно здраве). Прекомерна конзумација је и повремено пијење више од једне јединице алкохола за жене, односно више од две јединице алкохола за мушкарце, као и повремено опијање , напомињу у Институту.


Алкохол и односи су уско повезани. Многи од нас повезују алкохол и дружење, а алкохол може постати велики део наших веза и интеракција са онима око нас. Али када наше властито пиће или пиће вољене особе почне негативно да утиче на наше односе, или нам стане на пут да предузмемо мере против сопственог пијења, то може имати огроман утицај на наше животе. Поврх овога, истраживања показују да су многи од нас затекли себе да пију више да би се изборили са осећањем усамљености и изолације током пандемије. Како напуштамо полако изолацију и враћамо се нормалном животу, појавиће се и нови притисци – притисци да пијемо, да се осећамо „трезно осрамоћено“, као и притисци које вршимо на себе да се вратимо „нормалном“ дружењу, кажу у Институту за јавно здравље Војводине.

Препорука је да је најбоље не конзумирати алкохол или не више од два пута недељно једну јединицу алкохола за жене, односно две јединице алкохола за мушкарце. За вино се свакодневно узимање 1,2 децилитра толерише у склопу потпуне медитеранске дијете, а бенефити су описани код потпуно здравих, старијих од 50 година, навели су у Институту.

Љ. Петровић

 

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести