Како студирати у иностранству?

Како да један део својих студија наши студенти проведу на неком од 140 универзитета широм Европе, детаљно је представљено

на Факултету техничких науака Универзитеет у Новом Саду. Реч је о програму Еразмус плус (Ерасмус +) који спроводи организација ЕСАА (Ерасмус+ Студент анд Алумни Ашоциатион) у сарадњи са Факултетом техничких наука и УНС, а који омогућава академцима сва три ниво студија - основних, мастер и докторских, да на неком од изабраних факултета, а који су у понуди, студирају и бораве у временском распону од три до 12 месеци. Промовисани програми мобилности у оквиру Еразмус плус програма студентима омогућавају да стекну нова знања и искуства, прошире своје видике. Уз то иде и упознавање са земљом домаћином и стицање нових пријатеља, потврдиће вам свако ко је искористио ову прилику.

Према речима Катарине Вашчић, која ради на промоцији програма Еразмус плус у оквиру Ораганизације ЕСАА (кровна организција која обједињује све студентске организације у ЕУ које се баве мобилношћу) до сада је три милиона студената у Европи учествовало у размени у оквиру овог појекта. План је да до 2020. буде размењено 20 одсто студентске популације или сваки пети академац. То отвара велике могућности и овдашњим студетима који су им већ на расплогању, али утисак је да их још не користе довољно.

- Студенти који су били у размени имају 85 одсто веће шансе да дођу до посла јер на студијама у иностранству стичу не само потребана знања и нова исксутва, већ и храброст као и флексибилност, што често делује подстицајно да се и сами касније упусте у отварање својих фирми и покретање послова – истакла је Катарина Вашчић.

У програму Еразмус плус, његов сегмент мобилности, укључене су све земље Европске уније као и Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Македонија и Турска.

- Целокупни буyет овог програма је 22,4 милиона евра за 2016. годину, а за Западни Балкан је планирано је 3.600 стипендија, од којих би 300 могли да искористе студенти УНС. Зависно од земље, стипендије се крећу од 750 до 850 евра месечно – истакла је Ивана Вујков, шеф Канцеларије за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду.

Да би студент стигао до сопственог остварења мобилности претходно мора да прође корз конкурс на факултету. Неопходно је да прикупи тражену документацију, испуни одређене услове и попуни тражене апликације. Међу најважнијим стварима су мотивационо писмо, потврда о језичкој компетенцији, компатибилност или поклапање предмета на студијским програмаиама овде и у гостима, затим биографија, пожељно је што богатија, а од велике је важности да то буде све како је тражено и испуњено, детаљно и уредно.

Стручни сарадник Службе за међународну сарадњу ФТН Немања Дукић подсетио је на то да се овакви конкурси расписују два пута годишње, а да је у току и приводи се крају конкурс за зимски смеместар 2016/2017. школску годину. Пре одлуке да се конкурише, важно је стећи основне информације о програму мобилности, а то значи прегледати сајтове, видети који су конкурси отворени, који су рокови, прегледати сајт страног факултета на који би се ишло, утврдити колика су поклапања с овдашњим студијама, због каснијег признавања испита… Детаљи се могу наћи на Порталу мобилности студената Факултета техничких наука, када је о студентима ФТН-а реч. И студенти осталих факултета имају конатакт особе за програма Еразмус плуса, а сваки конкурс се обајављује и на пораталу Универзитета у Новом Саду.

В. Црњански

 

Одлуку доноси страни факултет

Треба да знати да после евалуације конкурсне документације која се ради код нас на факултетима нашег Универзитета, коначну одлуку о прихватању корисника мобилности доноси партнерска високообразовна институција у иностранству, она за коју је наш студент конкурисао.

EUR/RSD 117.9464
Најновије вести