Лончар: У року од 48 сати одлука о окупљањима

БЕОГРАД: Одлука о броју људи који ће моћи да се окупи на отвореном или у затвореном простору, биће донета у наредних 48 сати, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.
loncar kovid
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Он је рекао да је на данашњој седници Кризног штаба договорено да се у року од 48 сати ураде детаљне анализе, након чега ће уследити одлука.

"У року од 48 сати изаћи ћемо са одлуком у вези са окупљањима на отвореном и у затвореном простору", рекао је Лончар.

КБЦ "Др Драгиша Мишовић" поново у ковид режиму

Клиничко-болнички центар "Др Драгиша Мишовић" поново се враћа у ковид режим рада, закључак је састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница.

"Због повећаног броја оболелих од ковид 19 од сутра ујутру КБЦ ''Др Драгиша Мишовић'' се враћа у ковид режим рада и примаће искључиво ковид пацијенте", рекао је Лончар новинарима после састанка.

Он је појаснио да ће се заражена деца из целе Србије лечити у тој здравственој установи, као и заражени пацијенти којима је неопходна хемодијализа.

Заражене вирусом корона примаће поново и Општа болница у Панчеву и та здравствена установа обезбедиће капацитете за 150 пацијената.

"Болница у Панчеву биће нам помоћ у случају да се повећа број заражених", додао је министар.

И КБЦ "Звездара" прошириће своје капацитете за ковид пацијенте и то за 60 постеља, 30 данас и 30 сутра.

Говорећи о ситуацији у Новом Пазару, Лончар је рекао да је један број пацијената пребачен на лечење у болницу у Крагујевац, а један број у Београд.

"За целу Србију обезбедили смо додатне капацитете", рекао је Лончар.

Бирачка места безбеднија од кафића, тржних центара

Бирачка места безбеднија су од било ког кафића, тржног центра, јер се ту спроводе све епидемиолошке мере, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

"На бирачким местима морају да се спроведу све мере које су прописали епидемиолози. Та места су безбеднија од било ког кафића и тржних центара, јер су морале да се носе маске, обавља дезинфекација руку, што се у кафићима и држним центрима није радило", рекао је Лончар.

Он је тако одговорио на питање како ће се у отежаним епидемиолошким условима, у среду, одржати поновљено гласање, за око 200.000 бирача.

Ситуација у Новом Пазару под контролом

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је ситуација у Новом Пазару под контролом, да има довољно заштитне опреме, материјала и лекова, те истакао да је нетачно да је у том граду у последња 24 сата од вируса корона преминуло 12 особа.

"Нетачно је да нема довољно опреме, материјала, као и да је у Новом Пазару од короне умрло 12 људи за 24 сата", рекао је Лончар новинарима после састанка са директорима ковид болница.

Министар је навео да је ситуација у Новом Пазару била алармантна, јер је у кратком року у болници збринут велики број пацијената са озбиљном клиничком сликом.

"Одредио сам координатора, професора Слободана Јанковића из Крагујевца, који је отишао са својим тимом анестезиолога, пулмолога, медицинских сестара, да помогне", рекао је Лончар.

Он је навео да је у сталној вези са њима, и да га о стању у Новом Пазару извештавају на сваких сат времена.

"Коме је био циљ да систем не функционише, биће времена за анализу. Одговорно тврдим да је ситуација под контролом", рекао је Лончар.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести