Кисић: Нисмо разматрали меру карантина ни затварање школа

БЕОГРАД: Заменица директора Института "Батут" др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила да је данас да до сада нису разматране строже мере, попут карантина, забране кретања, а да је најважнији параметар по којем се уводе мере попуњеност здравствених капацитета.
darija kisic tepavcevic, Tanjug/Z. Žestić
Фото: Танјуг/З. Жестић

"Карантин, који уводе многе европске земље у појединим градовима, за две до три недеље дају резултате. Имајући у виду да је код нас епидемиолошка ситуација још увек стабилна, мада све треба да нас забрине овај растући тренд, нисмо разматрали неку од таквих мера", рекла је Кисић.

Она је истакла да не треба да се размишља да ли смо и колико близу или далеко од нечега, већ да се сви понашамо тако да не дозволимо да се инфицирамо

На питање какви морају бити параметри да би била донета одлука о забрани кретања, Кисић је одговорила да је најважнији увек попуњеност здравствених капацитета и број особа који се налазе на респиратору.

"Приоритет је да смо у стању да пружимо одмах услугу сваком пацијенту којем је потребна, и ковид и свим осталим пацијентима. Зато је у овом моменту примарни циљ да све болнице које нису у ковид режиму што дуже одржимо таквим", рекла је Кисић и подсетила да водећи узрок оболевања и умирања у Србији није корона, већ кардиоваскуларна и малигна обољења.

Зато се сада, понавља, пре свега посматра капацитет здравственог система и његова спремност да преузме пацијенте одмах, да се не би дошло у ситуацију, као неке земље, када су потребе за хоспитализацијом превазишле капацитете здравственог система.

"Извесно је да ћемо се дуго борити са овим вирусом и да морамо да научимо да живимо сам њим без неким драстичнијих мера, ако нису баш неопходне. А, до тада масовно спровођење превенције", рекла је Кисић.

У том смислу, од понедељка се, подсећа, Арена припрема за пријем пацијенета, иако ти капацитети још нису потребни, али се мора размишљати пар корака унапред.

"Све са идејом да што дуже функционишемо, а надамо се целе сезоне, колико толико нормално. До наредног пролећа мораћемо да живимо са маском и другим превентивним мерама", рекла је Кисић Тепавчевић.

Она је изјавила  на Кризном штабу није донета никаква генерална одлука о затварању школа и преласку на онлајн наставу, као и да о томе није ни разговарано.

Кисић је тако одговорила на питање да ли се школе затварају од 1. новембра, с обзиром да се, на констатацију новинара, јављају родитељи ученика који су добили такво обавештење из поједних школа.

"Никаква таква генерална одлука није донета. Она зависи од епидемиоошке ситуације, како у самим школама, тако и на нивоу читаве Србије", рекла је Кисић.

Истиче да је 1. новембар далеко и да Кризни штаб за тај период није могао да донесе одлуку.

Кисић каже да постоји комисија и радна група која прати епидемиолошку ситуацију у школама, а да се одлуке доносе не само на основу броја позитивних ученика, већ и на основу тога да ли се вирус шири у школској средини.

До сада се у школама, додаје, у 95 одсто случајево радило о спорадичним обољевањима и да су се ти ученици заразили ван школе.

Додаје да је само у четири ситуације дошло до ширења у оквиру одељења.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести