Комунална полиција убудуће контролише ношење маски

Београд: Комунални инспектори и комунални милицајци моћи ће да контролишу да ли грађани носе маске и одржавају растојање у затвореним просторима и на отвореном, предвиђено је изменама Закона о заштити становништва од заразних болести.
maske koronavirus
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)
Како је објавила Радио-телевизија Србије, измене закона су већ урађене и у четвртак ће се наћи пред Владом, а 10. новембра и пред посланицима Скупштине Србије.
Чланица радне групе за измену закона Тамара Стојчевић за РТС је рекла да закон предвиђа и могућност прекршајног налога, односно мандатне казне, па ће комунални и санитарни инспектор моћи да изрекне казну на лицу места.
Она је напоменула да се висина казни за непоштовање мера не мења и да оне износе од неколико хиљада динара до пола милиона динара.
 
Сада је ситуација таква да је ношење или неношење маске, одржавање дистанце, као и то како раде угоститељски објекти, само у надлежности санитарних инспектора а њих у Србији има само 140.
 
Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић рекао је за РТС да су санитарни инспектори дужни да поднесу захтев за покретање прекршајног поступка надлежном судији за правна лица, предузетнике, али и за грађане који не поштују прописане мере.
 
"У претходна четири дана извршено је 2.237 надзора, поднета су 74 захтева за покретање прекршајних поступака", рекао је навео Стаменковић и додао да готово ниједан захтев није поднет против грађана који не носе маску или не држе дистанцу.
Реално
02.11.2020 • 11:40
Родитељи ученика гимназије Исидора Секулић јуче сазнали од једног проф.те гимназије, да ће се део колектива данас тестирати на ковид-19. Да ли је реално да ће професори долазити на наставу иако нису добили резултате тестирања.
EUR/RSD 117.5638
Најновије вести