Кон: Разматра се мера забране кретања од 24 сата 

Изгурали смо четири недеље, одлука о још ригорознијим мерама зависи од непосредне ситуације, истиче др Предраг Кон.
predrag kon tanjug
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Он је за Прву тв рекао да у последња два дана имамо скок, који се јасно види:

"Дошли смо на максимум до сада обележених 160, зависи и од данашњег дана и података које ћемо имати. Свакако је у фази размишљања и та последња мера - 24 сата карантин“, изјавио је епидемиолог др Предраг Кон, гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва.

„Струка је дала препоруке на самом почетку, а то је смањење контаката кроз све могуће активности. Прво су била преопручивања, па увођење ванредних мера, па ограничење кретања, па промена полицијског часа“, подсетио је.

 

Он је објаснио и суштину потребе за увођењем 24 сата карантина за све.

„Ако вирус нагло почне да се преноси и изађемо из контроле ситуације, онда је неминовна та последња активност, која би спречила преношење вируса. Објашњавао сам да је то због тога што вирус живи у човеку, изазове или тешку последицу или смрт, или тај човек преболи и у њему не може да настави да живи, у том човеку. Да би наставио да живи он мора да пређе на другог човека. Ако се у периоду инкубације, те две недеље, онемогући било каква ситуација у којој би дошло до преношења, вирус неминовно угиба“, објаснио је епидемиолог.

После тог времена од 14 дана, каже др Кон, остају само они који су на почетку били у инкубацији.

„У међувремену су евентуално развили тегобе. Ако су одмах изоловани, лечени, вирус заиста више нема где да иде. Одлука о таквој мери неће бити одлука струке, струка је преопруку дала на почетку, сад се само поставља питања када се те мере спроводе.

Ако се мера забране од 24 сата спроведе превремено, онда ће поново да се појави ширење вируса након тих мера, мада у мањем интензитету:

"Појавиће се вирус и кренуће поново као из почетка и направиће далеко мању епидемију, али ће је свакако направити“, рекао је др Кон.

Наглашава да је 24 сата карантин битно увести „пред сам крај“. То је, каже, суштина што је струка објаснила још на почетку епидемије у Србији.

Каже и да доношење одлуке зависи доста од података које ћемо данас добити о броју оболелих и умрлих од кортона вируса.

„Директно засвиси од читавог друштва, а друштво је дало мандат онима који су тренутно на власти“, каже Кон-

Он сматра да смо имали срећу да нисмо били први на удару, имали смо пример Италије.

"Ако неко мисли да не би био италијански сценарио у Србији, он не разуме. Имали бисмо потпуно исти сценарио да нису предузете мере", тврди Кон.

Зато и каже, истиче, да имамо српски сценарио, јер, када причамо о бројевима, морамо да будемо јасни да су наши бројеви мањи не зато што смо ми суперхероји, већ је то директна последица свега што је предузето.

"У току је ''српски сценарио'', којег се на крају нећемо стидети", закључио је др Кон.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести