Кон: Сутра одлука о полицијском, струка за најоштрије мере

БЕОГРАД: Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да ће мере забране кретања за првомајске празнике Кризни штаб разматрати вечерас и сутра и нагласио да су епидемиолози чврстог става да још овај пут треба остати на врло оштрим мерама. 
kon
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

''Биће око тога саветовања вечерас, а сутра ће поново бити разматрано на Кризном штабу'', рекао је Кон на редовној прес конференцији о ситуацији са корона вирусом. 

Додао је да су последњи епидемиолошки подаци охрабрујући, али да забрана контаката и даље постоји и да треба штити старију каква год да буде ситуација. 

''Јасно је да мере морају када тад да се скину, али мора да нам остане у свести да морамо и даље да шттимо и старије од 65 година, а не само да се они сами штити. Наравно да живот мора да се настави и свесни смо тога, али морамо сви да се уклапамо. Ми епидемиолози смо ''кочничари'' и ''црне вране'' који упозоравамо сада када би сви истрчали напоље'', рекао је Кон. 

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је казала да одлука о забрани кретања није донета из нечијег хира, већ је заснована на потреби за превенцијом имајући у виду уобичајено понашање грађана у време првомајских празника. 

''Без обзира каква ће бити одлука, ми је сада не знамо, знамо само наш став, поново бих апеловала на све да се стрпимо још мало и топле празничне дане проведемо мало другачије и у кући јер тако штитимо и себе и своју породицу'', рекла је Кисић Тепавчевић. 

Подаци указују на смиривање епидемиолошке ситуације

Мањи број особа на респиратору и мањи број хоспитализованих пацијената указује на смиривање стања, односно, можемо слободно рећи до гашења епидемије и имамо разлога да будемо задовољни, рекао је данас епидемиолог Предраг Кон. 

Епидемиолошки је јако добро, каже Кон, што је вируса све мање у већим градовима, где је густина становништва већа и где има више контаката. 

Вирус још увек преживљава у мањим местима, додаје епидемиолог, нарочито у геронтолошким центрима где се појавио и чији су корисници посебно осетљиви на вирус. 

“Међутим, и даље морамо да будемо јако опрезни, јер вирус и даље постоји у мањим местима и геронолошким центрима. У великим градовима имамо мање позитивних, него по мањим местима, што је епидемиолошки јако добро”, рекао је Кон. 

У већим градовима углавном су случајеви без симптома, што значи, каже Кон, да је вируса мало остало у циркулацији. 

Упитан каква је ситуација у Сурдулици, Кон је навео да је у том месту регистровано 39 пацијената заражених вирусом корона, додајући да се и даље врше тестирања и да се појединачни случајеви изолују. 

“Битно је изоловати појединачне случајеве, јер сваки позитиван случај је заразан, а ако не предузмемо све мере, па и на самом крају епидемије, онда може доћи до повећања активности”, закључио је Кон. 

Четири одсто заражених чврст показатељ да се епидмија гаси

Од 5.579 тестираних особа у последњих 24 сата позитивно је њих четири одсто, што је чврст показатељ да се гаси епидемија у Србији, изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

Он је, одговарајући на питање новинара на основу чега се тврди последњих неколико дана да је ситуација боља ако сваког дана имамо око 200 новозаражених и по пет или шест преминулих, казао да сада тестирамо много више људи него упочетку и да се сада ситауција анализира по процентима, а не апсолутним бројевима.

"На почетку смо имали 100 тестираних од чега је било око 30 одсто позитивно, док данас имамо четири одсто од 5.579 тестираних", рекао је Кон додајући да би сада да имамо 30 одсто заражених имали око 1.700 или 1.800 позитивних, што није случај.

То је најпозуданији показатељ, нагласио је Кон.

Напомиње да је у Беогаду око један одсто људи отишао да се тестира јер осећају нешто и да и те бројке јасно показују колико се вирус повукао.

"Циљ је да откријемо ко су све заражени. Нападамо вирус крајње озбиљно, јер откривамо и асимптоматске и најлакше случајеве", додао је Кон.

Питање свих питања - хоће ли мере бити враћане?

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је данас да не искључује могућност да мере, једном ублажене, поново буду враћене на снагу, али да то у овом тренутку не може са сигурношћу да се прогнозира. 

"Да ли ћемо враћати мере? То је питање које је питање над свим питањима. Не можемо још да знамо. То треба да се догоди, а морамо сви да прођемо", рекао је Кон новинарима и указао:

"Ако немамо имунитет у популацији, крећемо испочетка. Не баш испочетка, јер сад знамо одређене ствари".

Колективни имунтитет се, каже, ствара или заражавањем или вакцином, остаје да се види.

Забрана контакта и надаље постоји, указао је, а најважније је, према Кону, запамтити следеће - морамо штити старије каква год је ситуација.

"Мора да нам остане у свести да и даље морамо да их штитимо. Не морају само они сами, него и ми. Мешање, контакти, поготово са њима, треба у глави да нам буду забрањени". 

Он истиче да не можемо да се поредимо са почетком епидемије, јер сада имамо потпуно нов епидемиолошки надзор, који није постојао раније и нисмо више у таквој бризи.

"Истовремено постоје разна уверења и да не би функционисали тако, сачекаћемо тестирања да видимо прокуженост. Да вирус може да се врати, то је познато и блиско лекарима и плаши нас. Али, не треба претеривати пре резултата. Да је могуће, могуће је уколико је осетљивост довољно велика и појаве се услове за лако преношење, то је суштина", закључио је др Кон.

Кон о Уредби о увозу медицинске опреме и лекова

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да није упознат са тим да је држава увозила медицинску опрему и лекове који нису по стандардима Републике Србије и истовремено изразио уверење да је држава увозила у складу са законским процедурама. 

Кон је тако на редовној прес конференцији одговорио на питање о једној од уредби које је Влада Србије донела у последњих месец и по, а по којој је наводно дозвољен увоз медицинске опреме и лекова који нису по стандардима наше земље. 

''Постоји Закон о лековима у којем је све то регулисано. Лично не знам одговор на то, ми нисмо у томе учествовали, али верујем да је у складу са законом'', навео је Кон. 

Кон о репродукционом броју: Смањује се, то је утисак

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да репродукциони број, који показује колико особа може да зарази једна заражена особа, још није утврђен, али да ће се у наредном периоду радити анализе и да ће се тачно знати колики је, али је јасно да се смањује. 

“Оно што се сада уочава је његово значајно смањење, испод један, али то је све само утисак и мора се прорачунавати на основу врло детаљне анализе”, рекао је Кон, одговарајући на питања на конференцији у Палати Србија. 

Заменица директора Института "Др Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да су почетне вредности репродукционог броја свугде у биле у распону између два или три, што значи да је једна заражена особа преносила вирус на две до три осетљиве особе. 

“Жељена вредност овог броја је испод један. У наредном пеироду ће се радити оваква врста истраживања и моћи ћемо да тачно саопштимо колико овај број износи”, додала је Кисић. 

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести