У Србији новооболелих од коронавируса 227, умрлих још петоро

У Републици Србији од последњег извештаја до данас у 15 часова тестирани су узорци 5.579, од којих је 227 било позитивно на присутво коронавируса.
Vanredno stanje, korona virus u Srbiji  Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Ванредно стање, корона вирус у Србији Фото: Дневник.рс/илустрација

Укупан број позитивности на данашњи дан је четири посто.

У овом моменту хоспитализовано је 2.470 пацијената, а на респиратору је 78.

Преминуло је још пет особа, од тога три мушког и две женског пола. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 173. Проценат смртности у овом моменту је 1,98.

Укупан број излечених грађана је 1.292.

У Републици Србији до данас је тестирано 78.942 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Укупан број особа које су биле позитивне на присуство коронавируса и које су биле на респиратору и које су скинуте са респиратора, јер им се побољшало здравствено стање је 39.

Ове податке на конференцији за медије у Палати Србија изнела је епидемилог др Дарија Кисић Тепавчевић.

Фото: covid19.rs

Дистрибуција пацијената по установама у Републици Србији је, ккао је истакла др Кисић Тепавчевић, следећа:

„На Клиници за инфективне и тропске болести КЦ Србије смештено је 54 пацијента, у Кц Ниш, стари део је 132, у новој згради је 178, у КЦ Војводине је 59, у КЦ Крагујевац је 67, у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ је 209, у овој установи је хоспитализовано 44 деце, 26 мајки, пет беба, девет породиља и четири труднице. На Клиници за пулмологију КЦ Србије смештено је 81 пацијент, у КБЦ Земун је 210, у КБЦ Звездара је 210, у Општој болници Панчево је 92, у Општој болници Лесковац је 116, у Војној болници Карабурма је 37, на Институту за ортопедско-хирушке болести Бањица 160, на Београдском сајму је 154, у Студентском дому Ниш, павиљон три је 164, у хали 1 Новосадског сајма је 56, у Средњој медицинској школи „Два хероја“ у Новом Пазару је 47, у привременој болници Хала спортова Крушевац је 47, у привременој болници „Плава хала“ Чачак је 15. У Специјалној болници за рехабилитацију „Јунаковић“ Апатин је 44 пацијента, у Институту за за рехабилитацију „Селтерс бања“ Младеновац је 25, у у Специјалној болници Бања Ковиљача је 26, у Специјалној болници „Меркур“ у Врњачкој бањи је 30, на Институту за лечење и рехабилитацију Нишка бања „Радон“ је 118 и у Специјалној болници Сокобања Нови завод је 139.“

Када су у питању установе социјалне заштите за смештај корисника и организације социјалне заштите за смештај корисника до данас је коронавирус лабораторијски потврђен код 570 и 131 запосленог.

„Присуство овог вируса и његова циркулација потврђени су у 33 установе социјалне заштите. Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите је 92, а број излечених особа које су запослене у овим установама је 41.“, казале је др Кисић Тепавчевић.

Уколико се посматра анализа укупног броја лабораторијски потврђених случајева у односу на градове и општине у Србији може се видети да је у Београду потврђен највећи број случајева Ковида 19 – укупно 2.122, што чини укупан удео у читавом узорку код којих  је постављена дијагноза ове болести од 27,38 посто.

„У Нишу је потврђено 1189 случајева инфекције овим вирусом, што чини 15,34 посто. Остали градови где је број лаботаторијски потврђених особа изнад 100 јесу: Ћуприја, Лесковац, Крушевац, Ваљево, Алексинац, Параћин, Јагодина, Бор, Прокупље, Смедерево и Нови Сад. Њихова заступљеност у укупној пропорцији свих потврђених случајева се креће у распону између један и два посто. Практично овај вирус је потврђен у готово свим градовима Србије, али се ради о мањем броју случајева и о спорадичном обољевању“, казала је др Кисић Тепавчевић.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести