Кон: Вакцинација мора бити обавезна за здравствене раднике

БЕОГРАД: Доктор Предраг Кон, члан Кризног штаба за сузбијање короња вируса, указао је јутрос да веома битно да одређене категорије људи, пре свега здравствени радници и старији суграђани, обавезно буду вакцинисани.
Predrag Kon/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Предраг Кон

"Оно што је најважније да се врати тежиште и пажња на невакцинисане. Када је реч о лекарима који свакодневно раде са пацијентима, то није само питање личне одлуке већ и етичко питање. Ако је неко свакодневно у контакту са великим бројем људи, онда постоји и велика могућност да уколико није вакцинисан ненамерно зарази већи број људи", рекао је др Кон у интервјуу за ТВ Прва.

Он је констатовао да корона вирус неће нестати, већ ће опстати и мењаће се и том смислу је вакцинација интервентна мера у домену заштите јавног здравља, а етички принципи чувања јавног здравља су понекада у сукобу са општим принципима, рекао је др Кон.

"Често помињем пример Обреновца. Када је била поплава у Обреновцу грађанима је био забрањен повратак кућама све док није извршена санација. У том случају је слобода кретања суспендована због здравља људи. Исто је и са коронавирусом. Имамо ситуацију да неко ко није вакцинисан може ненамерно да контаминира већи број људи, мислим на професије које обављају ту врсту посла, као нпр. здравствени радници. Када је јавно здравље у питању, када је оно угрожено, онда ту нема дискусије", рекао је Кон.

Он је предочио да ће се одлука о давању треће дозе вакцине доносити заједно са изабраним лекаром.

"Грађани који буду примали трећу дозу вакцине требало би да приме тзв. РНК вакцину јер је та вакцина прошла најтемељнија истраживања у свету и пружа највећу заштиту од заражавања. То је вакцина компанија Фајзер/Бајонтек. Ипак, одлуку о трећој дози грађани ће доносити са својим изабраним лекаром", рекао је Кон.

VOSHA
25.07.2021 • 22:13
Gospodine Kon stvarno mi nisu jasne vase namere. Zasto sirite lazi? Klinicka ispitivanja za Fajzer kovid vakcinu su u toku i bice zavresena u aprilu 2023. (izvor sit fajzera ) Isto tako svetska zdravstena organizacija je porucila da je jako opasno i ne treba mesati vakcine. Da li je moguce da vi zelite da nas narod ucestvuje u klicnikom optitu, izigrava kunice i strada? Braco i sestre ne slusajte ga jer ce skupo platiti. Ovo je moj zadnji komentar. Neka vam je bog na pomoci.
EUR/RSD 117.5653
Најновије вести