Кон: Здравствени радници да се придржавају процедура

БЕОГРАД:  - Епидемиолг Предраг Кон поручио је данас, након потврде да је у Србији регистрована прва особа оболела од ЦОВИД19, да је важно да се здравствени радници припреме за услове рада у посебним околностима и користе заштититну опрему у складу са процедурама.
Epidemiolog Predrag Kon Foto: Tanjug/video
Фото: Епидемиолог Предраг Кон Фото: Танјуг/видео

Кон је истакао да је битно што је откривен први случај, да јесте у питању нова ситуација, али која је била очекивана те да су надлежне службе спремне.

"То јесте нова ситуација, али је потпуно је очекивана", рекао је Кон и навео да је његово уверење било да ће први случај бити регистрован у Београду као највећем граду у Србији, али да се показало да је први регистровани из Суботице.

Говорећи о лечењу, Кон је поручио да сви здравствени радници треба да се припреме за рад у излолацији у смислу да се користи заштитна опрема како би заштитили себе.Подсетио је на случајеве обољевања здравствених радника у свету када је био актуелан вирус еболе.Указује да ће у Србији у наредном периоду бити далеко веће ангажовање епидемиолошке службе.

"Ићи ће се до детаља. Људи који су били у контакту са зараженим ће бити у карантину и биће под надзором", рекао је Кон и навео да те особе не могу да иду на посао као и да деца неће моћи да иду у школу.

Може се очекивати у наредном периоду, каже, да се појаве други случајеви у другим местима, поготово у главном граду.Поручује грађанима да се живот наставља као и до сада и да нема никакве промене а указује да ће поједини делови задравственог система, како је рекао, бити жестоко оптерећени.

Кон је објаснио да се оболели из Суботице сам јавио надлежним службама када је посумњао да је имао контакт са зараженим у Мађарској.

Након тога, оболели је, како је објаснио Кон, предузео све оно што је процедурама предвиђено.

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести