Костић: Писмо косовских лидера Унеску провокација

БЕОГРАД: Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић изјавио је за Н1 да је писмо косовских лидера Унеску да три манастира и једну цркву скину са листе угрожених споменика културе на Косову провокација.
vladimir kostic tanjug/rade prelic
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Не могу то другачије да доживим осим као провокацију. То ме подсећа на једног лика из комедије нашег академика Душана Ковачевића, у којој се тражи да оде и да се извини човеку који га је тукао због тога што га је тукао, рекао је.

Аргумент косовске Владе је да није било покушаја насиља, наводи Н1.

Треба да нам се објасни да је тамо све ‘мед и млеко’. Нисам сигуран колико о тим стварима може да се разговара на тај начин. У овом тренутку се то схвата као провокација. Ја те људе не познајем, али делања, говори, присвајања, да наши бисери представљају њихове бисере иако су то бисери човечанства. То је проблем који се не може политички решавати, каже Костић.

Председник САНУ додаје да морамо бити заинтересовани за ту причу. Постоји идентитет, а наш идентитет није само прошлост, поручује он и сматра да би требало направити оквир где би се разговарало и о културном наслеђу.

Не могу да схватим разговор где ово не би била једна од две главне теме. Ја сам у једном интервјуу рекао да се за права наших суграђана на Косову морамо борити зубима и ноктима. У којој мери бисмо били ''осакаћени'', ако бисмо били лишени тога да то посетимо, видимо, доживимо, рекао је Костић.

Поводом дописа патријарха Порфирија министарки културе Маји Гојковић којим тражи одлагање усвајања Закона о културном наслеђу, јер СПЦ није била укључена у процес израде тог закона, Костић каже да Академија није рекла своје мишљење.

Ја могу да кажем своје мишљење, ја сам секуларан, али није могуће разговарати о културној баштини без учешћа цркве, не само зато што је она власник, већ што је у неким тренуцима она била једина институција око које се окупљало. Чудно ми је да се о таквој врсти приче пренебрегне њено мишљење, она мора да се пита, закључио је Костић.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести