Костић: У САНУ ушли одлични кандидати, али мало их је

БЕОГРАД: Владимир Костић председник Српске академије наука и уметности оценио је данас да је ова установа дочекала изборе у новембру 2021. године са 119 чланова, што је најмањи број годинама уназад.
vladimir kostic tanjug/rade prelic
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

У интервјуу за Политику Костић је нагласио да је САНУ пре поменутих избора имала најмањи број академика по броју становника у овом делу Европе.

"Бојим се да ћемо и нехотице ући у спиралу даљег прогресивног смањења и ремећења већ поремећеног односа између природно-математичких и друштвених и хуманистичких наука" казао је Костић.

Како каже није задовољан резултатима за нове чланове САНУ.

"Примљени су одлични кандидати, али остаје жалост што их није било више, посебно у неколико области у којима није примљен нико или евентуално по један кандидат." напомиње Костић.

У 2022. години Костић је најавио континуиран рад на већем броју пројеката које финансира Фонд за научна и уметничка истраживања САНУ.

"Усресредићу се на само на две активности. Прва се односи на формирање центра који ће се уз учешће чланова САНУ, али и других компетентних личности, бавити стратешким истраживањима од значаја за наше друштво, народ и државу, да се у будућности не бисмо изненађивали. Друга се односи на на кативности које нас чекају у априлу 2023. године, а то је избор новог руководства САНУ. Том полсу треба озбиљно приступити" казао је Костић.

За њега нема дилеме да САНУ има важну улогу чувара сећања ио критичког тумачења историје.

"Чини ми се да смо на неким од насипа који нас штите од поплаве заборава остајали сами или у уском кругу институције и појединаца који те насипе бране. Сану је, у сарадњи са другим институцијама у обавези да учествује у дефинисању вредности које ћемо у нашем колективном завежљају преко брисаног простора глобализације: наш језик, писмо, научне доприносе, критички сагледану историју, нашу писану реч, музику, ликовну уметност, наше доприносе цивилизацији, али и разумевање наших раздора и подела" казао је Костић.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести