Кризни штаб: Досадашње мере остају на снази, јефтинији тестови

БЕОГРАД: Досадашње епидемиолошке мере у Србији остају на снази, уз пуно поштовање социјалне дистанце и ношења маски, одлука је Кризног штаба, саопштио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.
g
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Оно што је добро је што наше болнице још увек немају појачан пријем пацијената са тежом клиничком сликом говори нам у прилог томе да у Србији доминира омикрон сој. Нагло повећаброј заражених је управо последица омикрона. Верујем да ћемо у наредном периоду активним приступом, ношењем маски и забраном окупљања великог броја људи спречити даље повећање броја пацијената, поручио је Гојковић.

Кризни штаб је одлучио да се смање цене ПЦР тестова са 9.000 на 6.000, а атигенских тестова са 3.500 на 1.800.

Потребно нам је у овом тренутку да се што више људи тестира како би што ефикасније спречили ширење омикрона, објаснио је Гојковић.

Кризни штаб одлучио је, на основу научних истраживања у свету, да период изолације буде смањен са 10 на 7 дана, као и да трећа, бустер доза вакцине против ковида 19 може да се да три месеца после друге вакцине.

Смањењем периода изолације омогућићемо да се људи раније врате на посао, нагласио је покрајински секретар за здравство.

Гојковић је саопштио да је одлучено да основне школе у Војводини почну да раде од понедељка и то основне школе ће радити нормално, док ће се настава у средњим школама бити комбинована.

Што се тиче Централне Србије, Гојковић је рекао да ће се додатне консултације одржати у уторак, али да верује да ће и у Централној Србији бити прихваћен исти модел наставе као у Војводини.

Проблем у Централној Србији није корона и омикрон, већ појава грипа, коју нисмо имали прошле године. Кризни штаб се боји лоше ситуације везане за грип јер су деца највећи гененатор шсирења грипа. То би нам направивило велики проблем у здравственом систему у лечењу деце, али и одраслих јер ће се преко деце заражавати и одрасли, поручио је Гојковић.

У Војводини 8 одсто здравствених радника заражено

У овом тренутку је осам одсто здравствених радника у Војводини заражено короном, док је у Србији заражено 10 одсто, рекао је Гојковић.

Поручио је да се што већи број специјалиста укључи у прегледе пацијената и навео да је највећи терет на здравственим радницима, јер , како каже, један лекар у току смене прегледа од 40 до 50 пацијената.

Гојковић је закључио да је у борби против пандемије најважније да се што мањи број пацијената зарази у једном тренутку.

Он је упозорио да је међу зараженима највише радноактивних и младих људи.


Не дозволити да се уз корону, развије вирус грипа

Покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба у борби против корона вируса Зоран Гојкових упозорио је да деца најчешће обољевају од грипа и уједно су главни резервоари ширења заразе.

Гојковић је рекао да је зато донета одлука да се на средњошколце примени комбиновани модел наставе.

Покушавамо да не дођемо у ситуацију да нам се уз корону развије епидемија грипа. Молим наставнике и ђаке да у школама носе маске и да одложе сва окупљања која нису неопходна, рекао је Гојковић.


Лекари лече све и здравствени систем функционише, али је неопходно да се поштују епидемиолошке мере, рекао је Гојковић.

Казао је и да је у Србији 58,6 вакцинисаних првом дозом, те поручио да је држава урадила све како би сви пацијенти били збринути.

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Полако с четвртом дозом

Покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба је поручио да још нема потребе за четвртом дозом у Србији.

У изјавама за медије након седнице Кризног штаба Гојковић је објаснио да се све одлуке о вакцинацији доносе у складу са научним истраживањима, додајући да за сада нема научних потврда да је потребна четврта доза.

Полако с четвртом дозом, казао је Гојковић.

Позвао је све грађане да се вакцинишу и поновио да је то неопходно како би се сузбило ширење вируса.

Држава учинила све за оболеле, нешто морамо сами

Гојковић je апеловао на грађане да буду одговорни, да избегавају окупљања у затвореном простору да би спречили ширење корона вируса и поручио да је држава учинила све да помогне оболелима, али да о ми морамо да урадимо нешто сами.

Гојкоквић је након седнице Кризног штаба на конференцији за новинаре поручио да се сузбијањем контаката спречава ширење вируса и да здравствени систем у земљи опстане у кризним ситуацијама.

Додао је да су многе земље у свету у горој епидемиолошкој ситуацији од Србије, иако су максимално ограничиле кретања и окупљања.

Подсетио је да је протеклих дана било много великих окупљања и биће их, каже, и убудуће без обзира на позиве струке.

Он је позвао грађане да не крше епидемиолошке мере, и поручио да у овој борби треба да учествују сви.

Неодговорним сматра понашање оних који се и поред забране окупљају у затвореним просторима и тиме угрожавају своје животе и животе других.

Одговорност за то, истакао је, је на појединцима не искључујући могући могућност да ће се сви у једном тренутку заразити од неке врсте вируса кокрона, али да је боље да то буде што касније.

Притом, вакцинисани ће проћи са блажом клиничком сликом.

Вирус мора да прође кроз све нас. Затворићемо се сада, за пет дана ћемо се отворити и поново заразити. Држава је све урадила да помогне оболелима, обезбедила је болнице, вакцине и лекове. Нешто морамо да урадимо и ми, казао је Гојковић.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести