Кризни штаб: Јесењи распуст од 8 - 12. новембра, ковид пропуснице од 20 часова

БЕОГРАД: Јесењи распуст за ученике основних и средњих школа почеће у понедељак 8. новембра и трајаће до петка 12. новембра, одлучио је Кризни штаб, а саопштило Министарство просвете.
kisic
Фото: Танјуг (видео)

Тим за школе апелује на примену и других мера ограничавања окупљања и строго поштовање свих других прописаних мера превенције и сузбијања ковид-19 како би одлука о продужењу јесењег распуста дала ефекат на смањење оболевања од ковид-19 у школском узрасту и општој популацији.

Први радни дан за ученике биће понедељак 15. новембра.

На данашњој седици Кризног штаба одлучено је и да ковид-пропуснице буду обавезне већ од 20 сати у угоститељским објектима, коцкарницама и кладионицама. 

На седници Кризног штаба осим о мерама, расправљало се и о резултатима вакцинације и анализирала се епидемиолошке ситуација.

“Епидемиолошка ситуација је у овом тренутку прилично неповољна. Последњих недеља бележимо пад учесталости оболевања, међутим бројке су и даље изузетно велике, оно што је јако битно је да између 50 и 60 наших суграђана изгуби битку са овом болести”, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је саопштила да је више од три милиона грађана добило макар једну дозу вакцине, што јесте велики успех али, како је нагласила, нажалост није довољно.

"Поново морамо да кажемо вакцинација, вакцинација и вакцинација", апеловала је министарка.

Она је изнела податак да је 56 одсто пунолетних вакцинисано, али да је у узрасту од 18 до 30 година то само сваки четврти, и апеловала на све младе људе да помогну у борби са епидемијом тако што ће примити вакцину.

"Показало се након милиона примљених доза да су ове вакцине безбедне и практично нисмо имали озбиљне нежељене ефекте који би захтевали хоспитализацију, практично су све биле локалне реакције уобичајне за све вакцине", рекла је министарка.

Она је нагласила да је увођење ковид пропусница, на она места где је велика вероватноћа преношења вируса и где се по правилу окупљају млађе особе, иако ограничено, довело до значајног ефекта на повећање учесталости вакцинације са првом дозом и да је у складу са тим одлучено да се прошири временски период њеног важења за угоститељске објекте од 20 часова, с тим што ће сви угоститељски објекти моћи да раде 24 сата,а ова мера је проширена и на коцкарнице.

То су практично и све нове мере, уз продужење јесењег школског распуста, који ће према одлуци кризног штаба практични трајати од суботе 6. новембра, до недеље 14. новембра.

Ми имамо мере, потребно да се примењују како треба

Велики број инспекцијских екипа је на терену јер на тај начин могу да контролишу све објекте обухваћене мером ковид пропусница, рекла је данас чланица кризног штаба министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је после седнице кризног штаба поручила да иако се стиче се утисак да у Србији нема мера, оне итекако постоје и стриктно су дефинисане.

“Нисмо разматрали скраћење радног времена, али се зна како треба да се одвија радни процес уз поштовање мера које су стриктно прописане”, објаснила је Кисић.

Када је реч о спортским догађајима који почињу након 20 часова откада важе ковид пропуснице, она је рекла да ће се кориговати правило о уласку на утакмице и додала да су многи организатори, како спортских тако и културних дешавања и пре одлуке кризног штаба захтевали доказ о вакцинацији или прележаном вирусу, односно негативном тесту.

Градски превоз означен је као ризичан посебно у зимском периоду и због тога се уводи интензивирање контроле ношења маске, додала је Кисић.

“Имамо и циркулацију грипа, а боравак у затвореном простору ће појачати преношење и мешање вируса, стога ће контроле бити појачане”, рекла је.

Да би једна мера имала ефекта, додаје она, суштина је да се у целости спроводи.

Поручује и да после две године борбе против вируса сви морају да буду свесни да је све на грађанима.

“Међу првима у Европи смо имали вакцине за које се показало се да су безбедне и ефикасне. Има оболелих који су вакцинисани, али су благе клиничке слике које не захтевају хоспитализацију, а јако мали проценат комплетно вакцинисаних је у болницама”, навела је министарка.

Она наглашава да је погрешно кривити кризни сатаб за јавно здравље.

“За очување сопственог здравља ваљда смо највише сами за себе најодговорнији, немојте да кризни штаб буде одговоран за ваше здравље држава је дала 24 часа бесплатне здравствене неге и набавила вакцине”, рекла је.

Одговарајући на питање о санкционисању здравствених радника који препоручују лек “ивермектин”, Кисић каже да ће се урадити све како би они изгубили лиценцу.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести