Кркобабић: Људи, одоше нам људи

БЕОГРАД: Зауставити исељавање је национални задатак, тешка борба са неизвесним резултатима, рекао је данас министар у Влади Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић током посете Поморавском управном округу. 
milan krkobabic medija centar
Фото: mc.rs

"Људи, одоше нам људи", апеловао је министар и подсетио да се од 24.000 људи у општини Деспотовац, средини која је са добром инфраструктуром и условима живота, готово 10.000 иселило.

На састанку одржаном у Деспотовцу у препуној сали Народне библиотеке, Кркобабић је са својим сарадницима представио овогодишњи Програм спровођења мера равномерног регионалног развоја, пре свега подстицањем и обновом задругарства и подсетио да је од почетка пројекта "500 задруга у 500 села" формирана чак 361 задруга, што је, сматра, јасан показатељ успеха који је пројекат доживео, вративши на прави начин удруживање у Србију.

Радном састанку на трему задругарства присуствовали су Председник Одбора за село САНУ Драган Шкорић, члан тог Одбора Зоран Кесеровић, агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић, руководство општине, представници општинских служби за пољопривреду, као и директори и чланови задруга Поморавља.

Председник општине Деспотовац Никола Николић рекао је да ће локална самоуправа наставити да издваја значајна средства за пољопривреду, али да су свесни свих проблема са којима се произвођачи суочавају и да ће активно учествовати у свим пројектима које држава уз помоћ науке и струке реализују.

Академик Шкорић је позвао сељане да се баве производњом већ препознатљивих производа,својствених географским подручјима са којих долазе. 

"Да направимо програме и пројекте којима ће Србија постати понос Балкана и конкурентна са великим светским економијама", позвао је Шкорић.

Након састанка министар је са својим сарадницима посетио домаћинство у селу Липовица које има 10 хектара под воћем, савремену интензивну производњу и сопствену хладњачу. 

Министар је своју посету Поморавском округу завршио обиласком манастира Манасија.

Славиша
16.03.2019 • 00:28
Са чиме да зауставите исељавање младих,са законима против села и сељака,са прописима којих нигде нема на земаљској кугли?!Са ценама пољопривредних производа таквих какве јесу,да 60% пољ.механизације неће моћи да се региструје,јер нам законе пишу и доносе особе које живе на 10-том спрату градских четврти,млади одлазе за бољим животом и бољом зарадом!
Vito Raski
16.03.2019 • 02:22
Poodavno narod vice:
Malo vajde, od te price!
Seljacima vise muka,
od drzave koja kuka.
Mladost ode, staro osta,
selo ruglo svetu posta.
Njive ce nam sad orati,
Drzavi se to isplati,
pustinjaci Azijati.

Zadruge nam ponos bile,
fabrike ih unistile.
Sada nam je kako - tako,
doslo vreme zlo i naopako.
Ni fabrika, ni motika,
urnisa ih politika.
Kazu: Nema 'leba bez motike,
ali ima politike.
Sad se od nje lepo zivi,
dok nam korov dziklja u njivi.
DJTE NARODU 'LEBA I IGARA - prica je prastara.
EUR/RSD 117.9120
Најновије вести