Лекари: Болница у Батајници у прави час

БЕОГРАД: Директор Инфективне клинике Горан Стевановић изјавио је вечерас "да смо до пуштања болнице у Батајници у рад били на граници функционисања здравстевног система", а да даљи развој ситуације зависи од много фактора.
b
Фото: Tanjug (Instagram/ printscreen)

Први и основни фактор је наше понашање. Да људи поштују препоруке, ми не бисмо ни уводили мере. Ово је једна озбиљна битка или рат који ми можемо да добијемо само ако се боримо са исте стране. Дакле, морамо сви да примењујемо све мере, рекао је Стевановић у емисији "Прва тема" на телевизији Прва.

Он додаје да и даље постоји мали проценат људи у попупацији који покушавају да избегну поштовање мера.

Све то раде до тренутка док се не разболе. Они имају право на лечење и ми њих лечимо, али након опоравка морају да се запитају где су погрешили. Неки су били на слављима и веровали су да се то не може да њима да се деси, а ипак су се заразили, рекао је Стевановић.

Каже да сваког јутра Инфективна клиника осване с пацијентима који су и на ходнику због превелике гужве, потом се преводе у друге болнице, објаснио је др Стевановић.

Некад имамо на крају дана 10 одсто слободних постеља, а некад свега пет. О растерећењу болничких капацитета је рано да говоримо. О томе ћемо моћи да говоримо тек за две до три недеље, па и неколико месеци. Имамо пацијенте који су на вештачкој вентилацији и до 40 или 50 дана, објашњава Стевановић.

Истиче да је ковид болница у Батајници дошла као појачање у правом тренутку.

Добили смо значајан капацитет где можете лечити контролисано у заиста добрим условима велики број болесника. Капацитете нам неће значајно растеретити, али ће нам дати слободу да радимо без пресије где сада да нађемо слободне кревете, наводи Стевановић.

Др Грујичић је честитала свима који су учествовали у изградњи батајничке болнице и нагласила да не смемо заборавити пацијенте који немају ковид већ друга обољења.

Мислим да ће они бити велика колатерална штета целе ове епидемије и тек ће се видети колико су они страдали. То ће се знати на крају епидемије. А разлог је страх да оду код лекара због страха од инфекције.


Др Стевановић и Грујичић о вакцини против короне

Даница Грујичић каже да је радује што су стигле прве дозе вакцина Спутњик V на Торлак где се врши провера њихове безбедности и ефикасности и додаје да ту вакцину хоће да прими, али да саветује и другима да ту вакцину приме.

Само ако Торлак каже „да'', ја ћу да је примим, поручила је Грујичић за Прву тв.

Према речима др Горана Стевановића, процес провере вакцине иде кроз више фаза и само ако је вакцина регистрована у некој од земаља које имају озбиљне системе контроле, онда ће моћи да зна да је безбедна.

Битно ми је да је регистрована у некој од земаља које имају озбиљне системе контроле, попут Америке, Кине, Русије, Француске..., каже Стевановић.

Према његовим речима, када бар 70 одсто светске популације стекне имунитет на ову болест, онда ћемо моћи да говоримо о томе да почнемо да се полако враћамо на старо, односно на време пре појаве короне.


Они се сада јављају својим лекарима у домовима здравља, долазе у Ургентни центар. Свако ко мора хитно да се оперише, тамо се оперише. Оптерећење је огромно, упозорава Грујичић.

На питање шта мисли о критикама на рачун болнице у Батајници, од тога да није отворена 1. децембра како је раније најављено, до тога да нема прозора на болници, др Грујичић каже да су то глупости.

Увек имате људе који лече своје фрустрације лупетајући на друштвеним мрежама. Мени то не смета, јер то сматрам тоталном глупошћу и нећу да дискутујем о томе. Нека ти који критикују дођу, обуку скафандер и виде како ми радимо. Само нека гледају шта раде сестре и лекари у интензивним негама и све ће им бити јасно. Причати да корона вирус не постоји, да су цифре нетачне, то су глупости, наводи Грујичић.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести