Лето у Грчкој зависиће од епидемиолошке ситуације

АТИНА: Грчки званичници најавили су да ће та земља у најбољем случају почети да прима туристе од 1. јула, а амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић каже да су грчка влада и Кризни штаб и даље веома опрезни и да ће све зависити од епидемиолошке ситауације како у Грчкој, тако и у земљама из којих се очекују туристи.
grcka
Фото: pixabay.com

Он је у изјави за ТВ Пинк навео да ће на првом месту бити безбедност локалног становништва и безбедност туриста.

Тренутно се разрађују начини и протоколи на који би се обављао авио саобраћај, а такође се осмишљавају и мере које могу да буду примењене, као и стриктни протоколи који би се односили на контролу свих који долазе, рекао је Спасојевић.

Наводи да је све и даље неизвесно, да су мере попустиле пре два дана, али да и даље важи забрана кретања ван места пребивалишта.

До 1. јуна биће забрањени одласци на сва грчка острва, која чине срж грчког туризма.

Амбасадор подсећа да ће хотели бити отворени од 1. јуна и то само они који раде целе године, а да још није донета одлука да ли ће и када бити отворени хотели који раде само у сезони.

Наводи да тренутно не постоји заједничка платформа за нормализацију саобраћаја која би била усаглашена на европском нивоу, те сматра да ће најсигурнија путовања за оне који се одлуче на то, бити сопственим превозом.

Спасојевић је додао да ће ситуација између Грчке и Србије, што се тиче туристичке сезоне, у огромној мери зависити од ситуације у транзитним земљама - Северној Македони и Бугарској.

Спекулисало се да ће туристима бити неопходни здравствени пасоши, а Спасојевић наводи да је Светска здравствена организација пре неколико дана рекла да је то упитно, с обзиром на то да још није познато да ли су они који су прележали овај вирус стекли имунитет.

Биће веома комликовано. Најбезбеднија мера коју ће свака држава доносити биће тестирање на самом уласку у земљу, што ће у великој мери отежати проток људи, отежати путовања, продужити њихово трајање, рекао је Спасојевић.

Биће веома комликовано и на аеродромима и на граничним прелазима, каже он, и подсећа на изјаву грчког премијера Киријакоса Мицотакиса који је рекао да ће ово бити другачије лето од оног на које смо навикли.

У Грчкој је у последња 24 сата забележено десет новозаражених, а није евидентиран ниједан смртни случај, тако да се укупан број преминулих задржао на 146, укупан број оболелих попео је на 2.642. До сада је тестирано 83. 750 људи.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести