За летовање на Сардинији биће потребни здравствени пасоши

ЂЕНОВА: Сардинија припрема мере за посету туриста током предстојеће летње сезоне, који би приликом доласка на аеродром или у луку, осим карте и путне исправе, са собом морали да имају и негативан резултат на вирус Ковид-19, како би се спречило ширење вируса на том италијанском острву.
sardinija
Фото: pixabay.com

Регионални председник Кристијан Солинас изјавио је да ће луке и аеродроми Сардиније остати затворени још „неколико недеља“, а да ће затим званично почети летња сезона, али уз увођење „здравствених пасоша“.

„Мислим да је потребно да блокада још остане на снази како бисмо имали времена да успоставимо контролни систем за улаз, односно на аеродроме, како бисмо могли да гарантујемо одржавање имиџа које има ово острво које није погођено заразом“, казао је председник Сардиније, једног од аутономних региона Италије.

Од туриста који буду желели да допутују на Сардинију бродом или авионом, како је рекао Солинас, поред карте и идентификационог документа биће затражен доказ овлашћене лабораторије о негативном резултату теста на ковид-19 „не старији од седам дана“ уочи поласка.

Разматра се могућност да од јуна путници по доласку буду тестирани на аеродрому, а затим да преузму дигиталну апликацију намењену праћењу кретања и контаката како би се избегло ширење вируса ковид-19 на том острву.

У међувремену житељи Сардиније моћи ће, према регионалним мерама, да се врате „привидној“ нормалности пре становника континенталног дела Италије, пишу локални медији.

На Сардинији, другом по величини медитеранском острву са око 1,6 милиона становника, од почетка кризе са вирусом ковид-19 забележено је око 1.300 позитивних случајева, укључујући 370 опорављених, а 117 је умрло од последица тог вируса.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести