Лончар и Гојковић разговарали са особљем ковид центара из Војводине

НОВИ САД: Министар здравља Златибор Лончар и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић састали су се данас са медицинским и немедицинским особљем који од почетка епидемије раде у црвеној зони, односно ковид центрима.
1
Фото: Танјуг/ Јарослав Пап

Пре данашњег, на иницијативу министра Лончара, још пре неколико недеља покренута је иницијатива да се министар састане са особљем ковид центара у разлиитим деловима Србије, како би им на тај начин изразио захвалност, али и чуо њихове идеје и сугестије за даљу борбу са епидемијом.

"Са лекарима, сестрама, спремачима, сервиркама, са свима њима смо се састали и, нажалост, не можемо сада да им стиснемо руку, али можемо да им кажемо велико хвала и да их изузетно поштујемо. Желимо да чујемо њих шта мисле о овоме што је до сад урађено и шта мисле да би требало урадити даље, мислимо да је то најбоиљи пут за јесен да се спремимо за све оно што нас очекује", рекао је Лончар.

Здравстевним радницима који су дошли на данашњи неформални састанак у једном ресторану на Рибарцу, за који је процењено да је епидемиолошки најбезбеднији, захвалио је и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Фото: Танјуг/ Јарослав Пап

"Ово је мали број људи, колико смо могли да окупимо у складу са епидемиолошком ситуацијом. Желимо да чујемо од њих да ли имају било какав предлог, сугестију, било шта што би могла држава да им помогне и министрасртво здравља. Наш циљ је да максимално водимо бригу о њиховом здрављу и раду", рекао је секретар Гојковоић.

Министар Лончар, одговарајући на новинарско питање када онколошки пацијенти могу очеквиатаи да поново буду позвани ради операције, нагласио да "ни у једном моменту хитни случајеви, хитне операције малигне болести нису одлагане".

"Молим вас, немојте да ширимо панику када нема потребе. Довољно смо оставили капацитета за све малигне болеснике и за све хитне случајеве. У међувремену смо скинули листу чекања за лечење малигнитета дојке у Београду", рекао је Лончар.

Упитан када ће приватне лабораторије добити дозволу да раде тестирања, министар Лончар је подсетио да је преко 27 лабораторија прошле недеље добило дозволу да раде серолошка тестирања.

Каже да постоји одређен број лабораторија које су поднеле захтев за ПЦР тестирање, за која су, наглашава, услови изузетно комплексни, а које те лабораторије морају да испуне, да би добиле дозволу да раде ПЦР тестирање.

"Инспекција министарства здравља проверава да ли те лабораторије испунајвају све услове, који су изузетно комплексни. Ми морамо, када дамо некоме дозволе, ми морамо да гарантујемо да они спроводе све што је неопходно. Прво због људи који ту раде, а друго да се случајно не деси, па да сви кажете крив је Лончар или криво је министарство. Да се не деси нешто, као што имате случајеве да вирус овако или онако изађе из лаброаторија", рекао је Лончар.

Фото: Танјуг/ Јарослав Пап

Навео је да ће цене тестирања лаброаторије саме да одређују, јер министарство не може утицати на приватника која ће цена да буде, јер нису њихови оснивачи.

"Наш је само предлог био да се договоре међусобно која ће цена да буде. То је наш предлог, али да наредимо, то не смемо. Нисмо ми њихови оснивачи и неко ко води њихову политику", прецизирао је Лончар.

EUR/RSD 117.5723
Најновије вести