Лончар: ИНЕП једина референтна установа за антитела

БЕОГРАД: Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је ИНЕП - Институт за примену нуклеарне енергије једина референтна установа у Србији која може да изда сертификат за антитела.
zlatibor loncar tanjug
Фото: Tanjug/ Nikola Anđić

"За сада признајемо само сертификат и резултате антитела добијене из ИНЕП-а, јер морамо да гарантујемо поузданост резултата. ИНЕП испуњава све услове, не желимо да се брукамо ни пред собом ни пред светом", одговорио је Лончар на питање новинара везано за проблеме грађана око добијања дигиталног сертификата, а урадили су тест на антитела у приватим лабораторијама.

Ниједна приватна лабораторија нема дозволу за проверу антитела после прележане короне да би се прихватили ти резулате па онда ни надлежни у Европи, рекао је министар након представљања нове фазе помоћи САД вредне 3,7 милиона долара намењене борби против ковида у Србији.

Лончар је додао да је важно да се смањи простор за злоупотребе, које постоје и у свету, и да резултат где год на свету, у САД, ЕУ и кад год буде провераван, буде исти.

"Када нам и друге лабораторије буду гарантовале такве резултате прихватићемо", рекао је Лончар и нагласио да је то у интересу свих.

Министар је нагласио да је циљ, када је реч о потврдама да људе убеде да не беже од истине, да не гледају како да дођу до потврде, већ да изаберу једноставнији пут - да се вакцинишу.

Амбасадор Ентони Годфри подсетио је да САД подржавају ИНЕП, да ће део новца од друге фазе помоћи ићи на ИНЕП, на проширење капацитета и обим, као и у још три института.

Лончар је додао и да ће до петка или сутра саопштити информације о броју вакцинисаних људи који су умрли од корона вируса.

Део од 3,7 милиона долара - 1.75 милиона, УСАИД даје за заједничку иницијативу “Заједно против Ковид-а”, кроз коју ће УНДП набавити дијагностицку опрему и пружити подршку ИНЕП-у, Батуту, Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду и Истраживачко-развојном институту за вештачку интелигенцију Србије.

За додатну подршку промоцији вакцинације у Србији УСАИД је издвојио и 1,95 милиона долара.

Амбасадор Годфри подсетио је да су САД са ових 3,7 милиона за Србију издвојили 9,1 милиона долара.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести