Лончар: Сада пуна пажња пацијентима који немају корону

БЕОГРАД: Министар здравља Златибор Лончар разговарао је с директорима болница које нису у ковид систему, а на састанку је анализирано колико свака болница има скенера (ЦТ) и магнетних резонанци (МР) и направљен је протокол колико на тим апаратима мора да се уради прегледа у току дана .
loncar
Фото: Tanjug (Marko Trošić)

Лончар каже да ће се радити сваким даном од 7 до 19 сати и да ће у том временском интервалу на сваком МР апарату морати да се уради 20 прегледа, а на ЦТ апарату 40 прегледа.

Радићемо и викендом, за почетка суботом, а можда и недељом. Желимо да искористимо овај моменат да максимално помогнемо пацијентима који немају корону, али имају неке друге болести, рекао је Лончар новинарима.

Он је прецизирао да они пацијенти који су преко ИЗИС-а заказали дијагностику и треба да оду на преглед у наредних неколико дана за њих остаје тај трермин.

Како каже, позваће их само из болница да провере да ли ће доћи или су можда већ обавили преглед како не би остао упражњен термин.

Свака болница имаће и посебан телефонски број на који ће пацијенти моћи да се информишу о свему што их занима у вези прегледа, дијагностике и операција.

На дневном нивоу имаћемо колико смо урадили скенера, МР, коронарографија, навео је министар и нагласио да ће се у пуном капацитету радити и ортопедске операције, операције катаракте.

Програм рада сваке болнице направљен је за наредне две до три недеље, а како ће се након тога радити зависиће од епидемиолошке ситуација с короном.

Сада имамо мањи проценат људи који имају корону и много већи број пацијената који имају друге болести, навео је Лончар.

Како каже, епидемиолошка ситуација са корона вирусом сада дозвољава да се пуна пажња посвети пацијентима који имају хроничне болести и који су стрпљиво чекали да се стиша ситуација с короном.

Нису криви ђаци, већ они који треба да спроводе мере

Министар здравља каже да постоје разрађени сценарији како се поступа уколико дође до преношења вируса корона између ђака, што се десило у једној основној школи на Новом Београду.

Он је рекао да је то "морало да се деси пре или касније" и да једино што даје резултат је поштовање мера превенције.

Стојим иза тога да су изванредан посао одрадили и Министарство просвете и наши епидемиолози. Једино ако не поштујете мере можете да дођете у ситуацију да се вирус преноси. Не можете да кривите децу да они нису постовали мере, одговорни су они који су требали да спроводе мере, рекао је Лончар.

 

Он је још једном апеловао на све да се поштују мере превенције - ношење маски, размак између две особе, прање руку.

Имамо спреман сценарио како се поступа у таквим ситуацијама, одрадиће се све што је неопходно, морамо да наставимо даље. Битно је да нам деца што дуже иду у школу, навео је он.

Напомиње да је школа важна због развоја сваког детета, али и због њихове социјализације и да није исто да ли се ради онлајн или уживо.

Видите колико деца нису ишла у школу. То ће оставити последице, а они су наша будућност, закључио је он.

Епидемиолог предраг Кон јутрос је рекао да је дошло до првог преношења вируса између ђака у једној основној школи на Новом Београду.

Он је навео да је заражен један ученик, а пет дана касније вирус корона је потврђен и код другог ученика из истог одељења.
Ученици су, како је навео, на часу носили маске, али нису у дворишту, те је највероватније тако дошло до преношења вируса.

Ђаци из те групе прешли су сви на онлајн наставу.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести