Мачвански округ: Смањује се број оболелих, и даље несигурно

ШАБАЦ: Број оболелих од ковида-19 у Мачванском округу почео је да се смањује и епидемиолошка ситуација у целом округу се стабилизује, али је и даље несигурна, изјавила је данас начелница Центра за превенцију и контролу болести Драгана Радојичић.
Hitna pomoć u Šapcu Foto:  privatna arhiva
Фото: Хитна помоћ у Шапцу Фото: приватна архива

Она је на конференцији за медије у Заводу за јавно здравље у Шапцу, рекла да је јуче било 15 новооболелих у целом округу, од којих 11 у Шапцу, а по један новозаражени потврђен је у Лозници, Богатићу, Коцељеви и Крупњу.

Навела је и да је до сада забележено више од 3.000 оболелих, од којих је тренутно активно оболелих 1.058.

Како је поручено на конференцији, предвиђања су да ће за две до три недеље бити дани без заражених у округу, а на питање када ће се стећи услови за укидање ванредне ситуације у Шапцу докторка Радојичић каже да још нема одговор, те да ће мере морати да остану и након укидања ванредне ситуације.

До сада је у Мачванском округу одрађено више од 15.000 тестова, од чега је Завод за јавно здравље урадио 22 одсто. Просек година оболелих у првом таласу био је око 49, док је сада тај број нижи и износи око 45 година, рекла је Радојичић.

В.д. директора Завода за јавно здравље у Шапцу др Бранко Вујковић најавио је отварање нових радних места у тој здравственој установи, као и отварање ПЦР дијагностике у којој ће Завод обрађивати тестове из Мачванског округа.

„Министарство Здравља нам је одобрило запошљавање седам здравствених радника у стални радни однос и конкурс ћемо расписати наредне седмице. Уз подршку Делегације Европске уније у Србији, до краја ове недеље расписаћемо и конкурс за запослење девет здравствених радника на период од шест месеци“, најавио је Вујковић.

Током првог таласа обраду ПЦР тестова узетих на територији Мачванског округа радио је Ветеринарски специјалистички институт у Шапцу.

У наредна два месеца се очекује да и Завод за јавно здравље добије потпуно нову ПЦР дијагностику.

„Крајем прошле недеље смо имали посету делегације Владе Србије и стручњака који се баве ПЦР дијагностиком и проценом капацитета здравствених установа за обраду тестова. Завод за јавно здравље је установа која је одабрана да се у наредном периоду опреми како би се бавила овом софистицираном дијагностичком методом. Очекујемо да ћемо врло брзо добити обученог молекуларног биолога и још четири радника који ће радити на ПЦР дијагностици", најавио је Вујковић.

Истакао је да је најмањи проблем опрема, те да ће се она "добити јако брзо" и додао да адаптација и реконструкција простора почиње ускоро, па очекује да у наредна два месеца све буде комплетирано и да ПЦР дијагностика почне са радом.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести