Мале богиње подстакле вакцинацију

Од како се епидемија малих богиња с Косова и Метохије прелила на југ Србије, и укупно су оболеле 34 особе, забележено је веће интересовање родитеља за вакцинисање деце против ове болести.
boginje, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Мале богиње су један од водећих узрочника смртности деце у свету, а болест се ефикасно спречава вакцином која постоји већ четири деценије. Све чешће се чују и најаве да ће деци за повратак у вртиће и школе бити потребна потврда о вакцинацији, а у Дому здравља „Нови Сад“ кажу да овакве потврде не издају.

- Педијатри у Дому здравља “Нови Сад” не издају потврде о не/вакцинисаној деци након њиховог повратка у колектив након болести. За увођење такве праксе чека се увођење правне процедуре надлежних служби – каже педијатар Галина Гавански из Дома здравља „Нови Сад“.

Према њеним речима, повећано је интересовање родитеља за све вакцине, а посебно за вакцину против малих богиња, због избијања епидемије ове болести на Косову и Метохији. Др Гавански каже и да још немају обрађене податке о обухвату вакцинације, али наводи да је он различит по годиштима и нешто нижи од жељеног у односу на претходне године, али није забрињавајући.

- Увек постоји ризик од обољевања од болести против које дете није вакцинисано, али као што је напред речено, није тренутно забрињавајући.  Апелујемо на родитеље деце која могу да се вакцинишу, а до сада то нису учинила, да се јаве изабраним лекарима – поручила је др Гавански.

ММР вакцина, која штити против три заразне болести: малих богиња, заушака и рубеоле, даје се у две дозе: прва доза са навршених годину дана и друга доза пред полазак у школу.

Фото: Dnevnik.rs

- У Војводини је у 2016. години првом дозом ММР вакцине достигнут обухват од 82,4 одсто обвезника, а у Новом Саду 79 одсто. Другу дозу ММР у Војводини је примило 83 одсто обвезника, а у Новом Саду 77 одсто – рекла је раније за „Дневник“ епидемиолог Института за јавно здравље Војводине др Светлана Илић.

У последњих десет година бележи се благи пад обухвата код готово свих врста вакцина, а најизраженији је у случају прве и друге дозе ММР вакцине. Значајни узроци за пад обухвата једним делом проузроковани су неправовременом дистрибуцијом потребних вакцина, као и неправовременим одазивањем на позив на вакцинацију, одлагањем или одбијањем вакцинације.

- Позиву за имунизацију у Војводини се у 2016. години није одазвало укупно 6.074 деце. Од тог броја њих 2.000 није се одазвало управо позиву за вакцинацију ММР вакцином. Од 1.150 деце Војводини чији родитељи су се изјаснили за одлагање или одбијање имунизације, њих 730 је навело као разлог управо ММР вакцину – навела је тада др Илић.

Како би се постигао безбедан обухват, односно да се заразна болест против које се обавља имунизација неће појавити у епидемијском облику, подразумева се да обухват потпуно имунизованих буде већи од 95 одсто.


Лажна оптужба за аутизам

Све је почело у фебруару 1998, када је Ендрју Вејкфилд, иначе абдоминалног хирург, са сарадницима у часопису “Лансет” објавио чланак о томе да ММР вакцина изазива аутизам. Чланак су пренели многи медији и тако је почео ланац страха и антивакциналног покрета, који се проширио на вакцинацију уопште. Многи аутори касније су на основу тог рада покушавали да потврде корелацију морбила и аутизма, али нису у томе успели. Јединавеза између ММР вакцине и појаве аутизма је – узраст. Новинар Сандеј Тајмса 2004. открива да “Лансет” није проверио све наводе у чланку пре него што је објављен, као и то да је Вејкфилд имао финансијску добит од својих трвдњи, које није могао да образложи. Часопис “Лансет” у потпуности се оградио од Вејкфилда, доктор је избачен из Лекарске коморе Енглеске, а тек треба да се утврди колико је деце умрло од компликација заразе морбилама.


На територији Србије, укључујући и српске енклаве на КиМ, током октобра регистрована су 34 случаја малих богиња, међу њима и шестомесечна беба. Она, истина, није ни могла бити вакцинисана ММР вакцином и на тај начин заштићена од малих богиња, јер према календару вакцинације та вакцина се

Током октобра Националној референтној лабораторији Интитута Торлак достављена су на испитивање 22 узорка, за које је постојала сумња на мале богиње, од којих је код 15 пацијената лабораторијским тестирањем потврђена инфекција. Узорци су достављани из Косовске Митровице, Краљева, Врања, Новог Сада, Београда и Ниша.

Пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији целе Републике на снази су од 9. октобра. На територији Завода за јавно здравље Косовска Митровица, на којој је пријављена епидемија малих богиња, интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа, узраста од навршених 12 месеци до навршених 14 година.

Љ. Петровић

Фото: архива Дневника

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести