Маме су закон траже обештећење за 9.000 жена

БЕОГРАД: Удружење "Маме су закон" обратило се данас министру за бригу о породици Ратку Дмитровићу са захтевом да исплати обештећење за 9.000 жена које су током породиљског одсуства од 2018. године добијале мању накнаду од минималне зараде.
mame su zakon
Фото: Facebook
Удружење такође тражи да Министарство исплати и накнаду за туђу негу и помоћ мајкама које су неговале децу са инвалидитетом у периоду пре 2018. године.
Правни основ за ове захтеве Удружење "Маме су закон" налази у одлукама Уставног суда које су ступиле на снагу у мају ове године, а којима се укидају делови чланова 12 и 14 Закона о финасијској подршци породици с децом.
У првом случају Удружење тражи да Министарство исправи греску Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и обештети све мајке које су од 1. јула 2018. године примале породиљску накнаду мању од минималне зараде у Републици.
Према тврдњи Удружења у Србији има укупно 9.000 таквих жена, а од Министарасва за бригу о породици траже да нађе начин да им исплати разлику у примањима.
"Маме су закон" наводе да је Уставни суд укинуо и законску одредбу по којој су мајке које су родиле децу а инвлидитетом морале да бирају између права на накнаду зараде и права на исплату помоћи за негу другог лица.
Траже такође да то право треба да добију и мајке којима је захтев за исплату туђе неге и помоћи раније одбијен.
Писмо министру послато је након што се правном тиму Удружења обратило неколико хиљада жена које су трпеле лоше последице због примене неуставнух одредби, као и због нејасних и непрецизних информација које су службеници широм Србије давали корисницама права из Закона о финансијској подршци породици са децом.
EUR/RSD 117.5784
Најновије вести