МАРКО ЧУБРИЛО НАЈАВИО КАТАСТРОФУ Промена времена СТИЖЕ ПОПОДНЕ, НАГЛО, УЗ ГРАД И ПЉУСАК Температура пада ЗА 20 СТЕПЕНИ

Данас стиже веома јака и нагла промена времена, где ће за само неколико часова иза фронта темпетура опасти и за преко 15 степени Целзијуса, каже Марко Чубрило.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Све ће бити праћено јаким северним ветром, кишом и пљусковима који понегде могу бити и врло јаки. Средином недеље би планине преко 900мнв могле имати и око 15цм снега што се на неким од њих није десило целе прошле зиме.

Данас поподне ће се преко Алпа великом брзином премештати јак хладан фронт, испред којег ће у влажном и нестабилном ваздуху бити предфронталних несабилности, и то посебно од 13х над западним и северозападним деловима Хрватске, над западном и северном БиХ, а касније и над истоком Хрватске и севером Србије (Војводина), каже Марко Чубрило.

Над овим пределима понегде може бити услова и за јаче грмљавинско невреме, уз појаву града, обине кише, врло јаког ветра и снажног севања. Нема најава за снажне олује попут оних које су се у неколико наврата јавиле протекле године, пре свега је јер атмосфера знатно хладнија по висини те је доступне енергије знатно мање.

Ипак, понегде данас може бити јаких гмљавинских пљускова. Крајем дана предфронталне нестабилности ће се полако ширити и на остале пределе, док ће се са северозапада спуштати јак, хладан фронт, који ће уз местичну кишу условити окретање ветра на јак и врло јак северни, као и нагло захлађење. Као последица тога данас после подне максимуми до само око +3 степена уз саму границу Хрватске са Словенијом до још летњих око +29 над југоистоком и југом Србије, где се јаче захлађење очекује у ноћи ка среди.

Фото: Pixabay, ilustracija

У среду ће на време над нама утицати секундаран циклон над Јадраном и даљи прилив хладног ваздуха те ће уз претежно облачно време над већим делом региона бити повремен кише и пљукова, док ће већ од ноћи ка среди, прво над западним, а затим и над средишњим деловима региона уз јаче захлађење снежна граница бити у паду на око 800мнв. У среду максимум знатно испод просека и требало би да се креће од +4 до +12, док би преко 800мнв био испод +3 степена Целзијуса. Падавине се под утицајем циклона који ће се премештати на североисток над већим делом Србије, истоком Хрватске и БиХ очекују и у четвртак до средине дана, а  затим следи разведравање, што значи да ће ноћ ка петку бити врло хладна и на жалост постоји велика опасност од појаве касног мраза, посебно преко 800мнв где би локално могао бити и око -4, док би у низијама углавном би приземан.

 

Фото: Dnevnik arhiva/freePNG

Око петка ново погоршање на југоистоку региона уз падавине, док ће у суботу бити углавном суво и мало топлије, уз максимуме од +8 до +15 степени Целзијуса. Око 21. априла најављује се ново погоршање уз падавине и захлађење те би се око 22. априла максимуми кретали од +6 до +14 степени Целзијуса, што је и даље испод просека.

Време ће се тек 27. априла вратити у границе просека, али уз нестабилног време уз честу појаву кише, каже Чубрило.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести