Марковић: Ниједан народ нема овакав празник

БЕОГРАД: Србија данас слави Дан државности, а историчар Предраг Марковић каже да је српска револуција 1804. године први догађај где се један мали народ сам ослободио и створио изузетно напредно друштво.
predrag markovic1, youtube printscreen
Фото: Predrag Marković, foto: Youtube printscreen

Ниједан народ нема такав празник, то нам је било мало, па смо у првој генерацији после тога, донели најслободоумнији Устав у Европи, источно од Белгије и Француске, истиче Марковић за РТС.

Он је рекао да морамо стално да понављамо колико је то диван празник, јер устанак звучи уобичајено.

Према његовим речима, српска револуција 1804. године је први догађај где се један мали народ сам ослободио и створио изузетно напредно друштво.

Србија обележавао два велика догађаја. Народна скупштина је 2001. године усвојила као званични празник. "Сретење тако спаја ратничку борбу за слободу Срба од Турака и почетак модерне европске демократије", рекао је Марковић.

Народ који је био толико угрожен да су се вође окупиле у једној јарузи и криле се по шуми као звери, у једној генерацији се сопственом борбом ослободио, каже Марковић.

То, каже овај историчар, људи треба да знају и да се понавља.

Срби су радили да се ослободе од власти огромне моћне силе као што је турска царевина и успели су да 1835. постану најслободнији народ у Европи, каже он.

Устав Димитрија Давидовића рађен је по угледу на Белгију и Француску. Ти демократску устави су касније усвојени у целом свету, додаје Марковић.

Али треба имати у виду да смо прва земља која је укинула феудализам. Док код наш браће Румуна 1835. још постоје робови, сваки Србин је слободан грађанин. Ми смо генерацијама и по правима и слободама били испред Румуније, Аустроугарске, Русије, навео је Марковић.

То што неко не зна шта славимо крив је и школски систем, као и медији, сматра Марковић, јер у већини најава се то формално истиче.

Наш устанак је једини који је успео и то је оно што је величанствнео у том устанку из 1804. године, каже познати историчар.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести